Spargo keert terug na raadselachtige revival

Hoofdstedelijke funkpopformatie die in 1975 wordt opgericht en tien jaar later ophoudt te bestaan. Roept u maar...

Nee?

Belangrijkste bandleden: zanger-toetsenist Ellert Driessen en zangeres Lilian Day Jackson. Grootste hits: Just for You en, vooral, You and Me, dat in de zomer van 1980 wekenlang de Top 40 aanvoert en met geen mogelijkheid meer uit je kop is te krijgen:

Baby can't you see/ I want to talk it over

Baby you and me/ will find a four-leaf clover

Spargo, inderdaad. In de jaren tachtig een succesvolle constante in de nationale hitparades. Met funk- en soulliedjes die, hoewel Engelstalig, toch vertrouwde associaties opriepen met bloembollen, windmolens en blokjes kaas.

'De teksten waren soms, bij een enkel woordje, niet helemaal optimaal', zegt Ellert Driessen, zeventien jaar ouder, thans inwoner van Londen. Toch zit hij binnenkort weer vast aan zijn Engels uit Head up to the Sky, One Night Affair en het spitsvondige Hip Hap Hop.

Want Spargo komt terug. Spargo gaat weer liedjes maken, optreden en een plaat opnemen met weliswaar meest oude, maar ook twee of drie nieuwe nummers. 'Ze zijn niet van plan om door te starten', zegt het management. 'De hereniging is maar voor twee maanden.' Driessen is flexibeler: 'Misschien twee maanden, misschien twee jaar.'

Het plan ontstond een maand of twee geleden, op een studentenfeest in Rotterdam. De groep speelde er met de oorspronkelijke bezetting, voor het eerst sinds ze uit elkaar ging. 'We wilden de mensen van toen nog een keer aan het werk zien', zegt Sjoerd Meuwese van Quinq Productions.

Driessen kwam er speciaal voor uit Engeland, waar hij platen produceert en teksten en muziek schrijft voor onder anderen Rob de Nijs, Ruth Jacott en Gordon. Lilian Day Jackson kwam over uit de Verenigde Staten, waar ze haar zangcarrière voortzette. De rest van de band hing rond bij Endemol, schreef muziek voor tv-programma's of stond boven de tekentafel van een eigen grafisch ontwerpbureau. Allemaal waren ze lekker bezig. Dus: vanwaar Spargo deel 2?

Het heeft niets te maken met opspelende verlangens naar de limelights, verzekert Driessen. Het is juist wel prettig om aan de zijlijn met muziek bezig te zijn. 'En met Banger Hart, het nummer dat ik voor Rob de Nijs schreef, had ik al de grootste hit van mijn leven.'

Dus? 'Ik was er eerst niet zo happig op. Het was al zo lang geleden. Je ziet van die revival-bands en denkt: ja, waarom? Als student vond ik het zelf ook onnodig als zo'n band terugkwam.'

Het was dat studentenfeest. 'De reactie van het publiek was zeer hoopgevend. Die studenten wilden per se Spargo. Er schijnt een Spargo-opleving te bestaan.'

Waar die vandaan komt is ook hem een raadsel. 'We hebben helemaal geen geschiedenis bij de studenten van nu, want die waren in 1980 een jaar of zes. Ze kennen ons denk ik puur van ons verzamelplaatje. Maar het was ontzettend leuk om te doen.'

Hij merkte het al tijdens de drie repetitiedagen die aan het optreden vooraf gingen. In al die tussenliggende jaren had hij Lilian één keer ontmoet, in Nederland nota bene, terwijl ze toen allebei al in het buitenland woonden. Maar in die oefenruimte 'was het alsof de tijd had stilgestaan'.

Half augustus verschijnt de cd, eind augustus spelen ze voor het eerst voor het grote publiek, op de Uitmarkt. Pretenties voor een nieuwe carrière heeft hij niet, zegt Driessen. Wordt ook moeilijk, want Lilian Day Jackson is zwanger. Maar 'wát succes' is natuurlijk wel het doel, even, een beetje.

Eric Arends

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden