BoekrecensieDe weg naar Covadonga

Spaanse wielerverhalen om bij weg te dromen ★★★☆☆

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen droomt wielerfanaat Jef Rademakers weg bij de Spaanse omzwervingen van Edwin Winkels. Geen pageturner, wel een mooie hommage.

Jef Rademakers
null Beeld De Muur
Beeld De Muur

Voor Spanje, dat mysterieuze land verscholen achter de Pyreneeën, hebben Nederlandstalige literatoren altijd een grote fascinatie gehad. Al in 1885 deed Marcellus Emants verslag van zijn omzwervingen onder de titel Uit Spanje. Ruim een eeuw later, in 1992, publiceerde Cees Nooteboom zijn inmiddels klassieke De omweg naar Santiago. Dat zijn de toppers, maar ook grootheden als Jac. van Looy, Louis Couperus en Annie M.G. Schmidt raakten in de ban van Spanje. Met de hispanofiele pennevruchten van Nederlandse schrijvers kan een complete bibliotheek worden gevuld.

Het onlangs verschenen boek van schrijver en journalist Edwin Winkels staat dus in een rijke traditie. Het heeft alvast een mooie literaire titel, De weg naar Covadonga, die trouwens de lading niet dekt. De fietsende auteur is namelijk niet echt onderweg naar de Lagos de Covadonga, een onherbergzame streek in Asturië waar de Picos de Europa liggen, bergen met nauwelijks bedwingbare hellingen. Hij crosst kriskras over het Iberisch schiereiland op zoek naar sfeervolle verhalen uit het Spaanse wielerverleden. Zijn pelgrimage brengt hem naar 26 stadjes, dorpen, gehuchten soms, die alle verbonden zijn met legendarische coureurs. Ze werden er geboren in een schuur of stal, gelijk de Verlosser, of ze vierden er een onvergetelijke triomf, of ze stierven er. Soms in het harnas als held in de koers, vaker als slachtoffer van een tragisch verkeersongeluk. In alle gevallen waren de supporters er als de kippen bij om met een gedenkplaat of standbeeld de betreurde te eren. Natuurlijk is er een sporthal of straat naar hem vernoemd. Daar parkeert Winkels dan zijn rijwiel en begint te mijmeren over de ruwe natuur om hem heen, de stugge bevolking en de al dan niet gesneuvelde plaatselijke vedette.

Het zijn eigenlijk 26 ontboezemingen, geschreven met liefde voor Spanje en de wielersport. En met kennis van zaken. Winkels woont al meer dan de helft van zijn 58-jarige bestaan nabij Barcelona en veel van de door hem genoemde coryfeeën kent of kende hij persoonlijk: de ijdele klimmer Bahamontes, de omstreden Tourwinnaar Delgado, de vergeetachtige wereldkampioen Freire, de goudeerlijke Contador, de oersaaie Indurain. Maar hij vergeet vooral de doden niet, godzijdank, want de dood en wielrennen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hij brengt een hommage aan de tweelingbroers Otxoa, die in 2001 tijdens het trainen door een automobilist aan flarden werden gereden. En aan Alberto Fernández, die in 1984 wielrenner van het jaar werd en op de terugweg van zijn huldiging verongelukte. Nog immer worden bloemen gelegd op zijn graf in Aguilar de Campoo. De verhalen van Winkels zijn in wezen impressies uit een politiek verscheurd land waar voetballers, torero’s en wielrenners jarenlang het enige bindmiddel waren.

De weg naar Covadonga is geen boek om in één ruk uit te lezen; zo dwingend en beklijvend is het proza niet. Maar voor de wielerliefhebber is het een genot er af en toe (26 keer) een brokje van te nuttigen. De auteur heeft er zelf verdienstelijke foto’s bij gemaakt. Daardoor is dit werk, dat goed is getimed nu de Vuelta dit jaar in Nederland van start gaat, vooral een aanwinst voor de salontafel. Wat mij betreft had er een kaartje van Spanje in gemogen waarop de beschreven locaties zijn aangeduid: een geografisch geheugensteuntje voor de lezers die nooit op de fiets zullen stappen, maar in hun leunstoel dromen over een eigen Spaanse wielerbedevaart.

Edwin Winkels: De weg naar Covadonga

De Muur; 224 pagina’s; € 29,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden