Soyuz TMA-14 expeditie 20 landt bij Arkalyk, Kazachstan, 11 oktober 2009

In 1961 moest Yuri Gagarin nog met een parachute uit zijn terugkerende Vostok-raket springen, maar sinds het Soyuz-programma landen Russische ruimtevaarders met capsule en al op land....

Het probleem met landen op land is: je komt harder neer dan op zee. Zou dat de stofwolk veroorzaken? Dan is het wel een erg grote klap geweest. Het zouden ook de remraketten kunnen zijn. Om de landing te verzachten worden er vier ontstoken, het laatste stukje, een paar meter boven het aardoppervlak. De parachute alleen remt niet voldoende af, al heeft hij het formaat van een half voetbalveld. Voor hij helemaal plat ligt, gaat de wind nog met hem aan de haal. In elkaar zakkend wordt hij meters ver weggeblazen, de capsule achter zich aanslepend. Dan zie je pas hoe groot de deuk is die in de aarde is geslagen. Toch geen zachte landing geweest, ondanks parachute en remraketten. Er omheen lijkt de aarde verschroeid. Het hitteschild, dacht ik even, het gloeide nog na van de wrijving met de dampkring. Maar voor de landing, hoog boven het aardoppervlak, wordt het hitteschild afgeworpen. Dan zal ook de verschroeiing op rekening van de remraketten komen.

De sporen in de steppe met de cirkels aan het uiteinde doen denken aan graancirkels, de onverklaarbare patronen die soms in graanvelden worden ontdekt. Er zijn er die beweren dat buitenaardse wezens er de hand in hebben. Zou ook kunnen dat tractoren de cirkels trekken, zoals dat gaat met zaaien en ploegen. Mijn broer is boer, ik heb het hem zien doen. Aan het eind van een baan maakte hij een halve cirkel en nam de volgende baan terug, om en om deed hij dat. De banen die er haaks op staan, worden precies zo getrokken en samen maken ze van die halve cirkels hele cirkels.

Hoe zit het dan met de foto middenboven? Zelfde datum, zelfde fotograaf, maar de patronen die de tractoren hebben getrokken, zijn heel anders. Wel een schroeiplek. Kan geen schaduw zijn, de zon staat rechts, aan het licht op de parachute te zien. De parachute staat bol. Is de capsule nog niet geland, zweeft-ie nog, heel bedrieglijk net boven een schroeiplek van een andere landing? De boeren hebben die plek bij het trekken van hun banen ontweken. Bij een landing kan van alles in de bodem terechtkomen, beter niet zaaien daar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.