Tv-RecensieHanna Bervoets

Soundos El Ahmadi ‘dist’ net zo makkelijk een groep VVD-jongeren als een motorclub

De Soundos-aanpak werkt in Roasts, al lacht het publiek soms harder dan de grappen rechtvaardigen.

null Beeld

Een akkefietje in Jinek, eind vorige maand. Stand-upcomedian Soundos El Ahmadi zit aan tafel om over een nieuw televisieprogramma te praten: in Comedy Central Roasts bezoekt ze Nederlandse subculturen die weinig pers toelaten, zoals motorclub Kings Syndicate. De leden van de motorclub hebben last van vooroordelen: ‘Overal waar ze stonden, kwam politie’, zegt Soundos: ‘Dat herken ik wel, het waren eigenlijk een soort Marokkanen.’

VVD-bestuurder Onno Hoes, ook te gast, stoort zich zichtbaar: ‘Wat flauw dat je jezelf als slachtoffer neerzet door steeds te zeggen dat je Marokkaan bent’, zegt hij: ‘Ik ben homo en Joods, daar heb ik het ook niet de hele avond over.’

‘Maar ik ben Marokkaan’, reageert Soundos, om dan iets te doen dat weinig gebeurt in talkshows: ze reflecteert op de dynamiek aan tafel. ‘Jouw intentie voelt niet goed, dus nu ga ik defensief gedrag vertonen en is het niet meer gezellig.’

De opmerking van Hoes is inderdaad wat misplaatst. Soundos praat niet ‘steeds’ over haar achtergrond, ze noemt het twee keer, om zichzelf te spiegelen aan de mensen die ze voor haar programma bezoekt: zij weet wat het is om met vooroordelen te leven, lijkt ze te willen zeggen. En dat zou van pas kunnen komen tijdens interviews.

De eerste twee afleveringen van Roasts werden maandag uitgezonden op Comedy Central. In aflevering één, een herhaling van vorige week, bezoekt Soundos de JOVD, jongerenafdeling van de VVD. Ze praat met voorzitters die zeggen verdraagzaamheid na te streven, maar ook met leden die informeren of ze soms Turks kent. Aflevering twee draait om motorclub Kings Syndicate – géén criminele organisatie, benadrukken de leden, al zullen er best criminelen lid zijn. Soundos gaat naar hun borrels, bezoekt een garage, reist mee naar Duitsland voor de beëdiging van een nieuw lid.

Soundos El Ahmadi bezoekt in Comedy Central Roasts motorclub Kings Syndicate.  Beeld Comedy Central Nederland
Soundos El Ahmadi bezoekt in Comedy Central Roasts motorclub Kings Syndicate.Beeld Comedy Central Nederland

Subculturen

Rode draad is steeds een roast, een stand-upshow waarin de bezochte subcultuur met grappen wordt ‘gedist’: ‘Van de alcoholdampen uit jullie waffel kunnen ze in Groningen een halve gasbel besparen’, zegt Soundos tegen een zaal vol JOVD’ers.

Zo’n roast roept een dubbel gevoel op. Vooroordelen worden herhaald en alleen al daarmee bestendigd. Daar staat tegenover dat wie bespot wordt sympathie wekt, zeker wanneer hij de grappen sportief slikt – vooral de JOVD’ers lachen harder dan de grappen rechtvaardigden. Voor hen is zo’n roast een mooie gelegenheid zich als leuke mensen te profileren, al komen de motormannen in de tweede aflevering er beter van af.

Ik vond Roasts het sterkst tijdens de tussentijdse reportages, op bezoek bij de subcultuur. Bij de JOVD is Soundos scherp wanneer ze oprecht verontwaardigd is: denken de jongeren echt dat armoede een keuze is? Bij de motorclub is ze juist ontwapenend, de stoere mannen lijken haar te mogen, vertellen misschien niet de hele waarheid maar stellen zich in elk geval open. Beide kanten van die Soundos-aanpak zou ik vaker willen zien, in een eigen, Ruby Wax-achtige show misschien.

Komende weken bezoeken collega-comedians Martijn Koning en Martijn Kardol nog bejaarden, campinggangers en Volendammers om te roasten. Benieuwd of dat net zo goed werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden