Soulman, pop-info, interviews en poink

Net als het in verhaal over soulman Arthur Conley, waaraan Een Soulman in de Achterhoek (521, 15,90) zijn titel ontleent, gaat de auteur, John Schoorl, ook elders op zoek naar de mens achter de muziek....

Het oogt als een brugklas-agenda uit de jaren zeventig, maar de inhoudvan Klein Cutureel Woordenboek van de popmuziek van Leo Blokhuis & Matthijs van Nieuwkerk (Anthos; 12,50) is net zo verrukkelijk als detv-programma's Popquiz- en Top 2000 a gogo die beide heren presenteren. Inweinig woorden verstrekken de auteurs veel nuttige informatie over depopgeschiedenis, muzikanten en instrumenten.

Leonieke Daalder maakte voor VPRO's 3 voor 12 een aantalonconventionele interviews met artiesten ('wie maakt thuis de wc schoon?')- van Franz Ferdinand tot Spinvis. Ze heeft ze nu uitgeschreven enverzameld in Naar Eer En Geweten (FC Klap; 9,95). En ze lezen net zoverfrissend als ze klonken.

Mooi of lelijk, dat is een kwestie van smaak of perspectief. InZeepaardje met een hoed op (Nieuw Amsterdam; 14,95) buigen de EasyAloha's (Bas Albers en Gerard Janssen) zich over het verschil tussen muziekdie fijn is om te maken en muziek die fijn is om naar te luisteren, overde man achter de poink-poink-poink-polka, die summa cum laude isafgestudeerd aan het conservatorium, en over een ongewassen ADHD'er die noggeen reclame-jingle van C1000 kan nafluiten maar wel wordt uitgeroepen totde Grote Roerganger van de moderne melodische pop. Vermakelijke tekstensoms. En een 'gratis' cd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden