Sotheby's blijkt valse Frans Hals verkocht te hebben voor 9,5 miljoen

Een schilderij van Frans Hals dat in 2011 door bemiddeling van de Britse afdeling van Sotheby's was verkocht voor 8,4 miljoen pond (destijds rond de 9,5 miljoen euro) blijkt vervalst te zijn. Dat heeft het veilinghuis toegegeven. De ontdekking van de vervalsing doet in de kunstwereld veel stof opwaaien, omdat die verband houdt met een Frans onderzoek naar een verdacht schilderij van een andere oude meester. Mogelijk gaat het om een reeks vervalsingen.

Uitsnede van het portret Een onbekende man. Beeld Sotheby's
Uitsnede van het portret Een onbekende man.Beeld Sotheby's

Voorafgaand aan de verkoop was door Sotheby's onderzoek verricht naar de echtheid van het werk van Frans Hals (circa 1582-1666), dat de titel Een onbekende man draagt. Daarbij was gekeken naar de oudheid van het paneel waarop het was geschilderd. Toen waren er geen alarmbellen afgegaan. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat in het pigment moderne materialen zijn gebruikt, waardoor het niet authentiek kan zijn.

Het laatste onderzoek was ingesteld naar aanleiding van de inbeslagname van een werk van Lucas Cranach de Oude (circa 1472-1553) op last van een Franse rechter in maart van dit jaar. Dat paneel, Venus, zou ook vervalst zijn. Het werk was in 2013 gekocht door de prins van Liechtenstein en werd ten tijde van de inbeslagname tentoongesteld in Zuid-Frankrijk. Het onderzoek naar dat werk is nog niet afgerond.

The Art Newspaper ontdekte dat de verkoper van zowel Venus als Een onbekende man Giuliano Ruffini is, een 71-jarige zoon van Italiaanse immigranten die in Frankrijk waren neergestreken. Hij beweert een hele reeks oude meesters te hebben verkocht, maar garandeert niet dat ze echt zijn. 'Ik ben een verzamelaar, geen expert.' Hij stelt een deel van de schilderijen zelf te hebben gekocht, een ander deel is volgens hem afkomstig van de vader van een vrouw waarmee hij een relatie had. In zijn huis in Parma is huiszoeking verricht door de Italiaanse autoriteiten.

Nationale schat

Dat Een onbekende man nu een vervalsing blijkt te zijn, is extra pikant omdat de Franse minister van Cultuur in 2008 had ingegrepen toen dit paneel dreigde te worden verkocht aan het buitenland. Door het tijdelijk als een 'nationale schat' te bestempelen, werden Franse musea in staat gesteld om het aan te kopen. Volgens de Londense kunsthandelaar die het werk van Frans Hals via Sotheby's had verkocht, heeft het Louvre het proberen te kopen 'nadat het onderzocht was door hun laboratorium'. Uiteindelijk waren er geen Franse kopers en mocht het paneel naar het buitenland.

In de kunstwereld gaat inmiddels het gerucht rond dat er een meestervervalser aan het werk is geweest die niet minder dan 25 'oude meesters' zou hebben gefabriceerd. Bob Haboldt, een internationaal bekende handelaar, heeft tegen de Britse krant Daily Mail gezegd dat dit het grootste kunstschandaal is sinds Han van Meegeren (1889-1947) schilderijen van onder meer Johannes Vermeer vervalste.

Sotheby's heeft inmiddels de aankoopprijs van Een onbekende man terugbetaald aan de Amerikaanse eigenaar. Het veilinghuis zal ongetwijfeld alles in het werk stellen om de schade te verhalen op de kunsthandelaar die het werk aanbood.

Een onbekende man van 'Frans Hals' Beeld Sotheby's
Een onbekende man van 'Frans Hals'Beeld Sotheby's
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden