Sorry

Astrid Joosten is helegaar geen 60. En ze was vorige week alleen maar verkleed als Delfts blauwe vaas, omdat ze in dat pak net Twee voor twaalf zat te maken, toen ze om één voor twaalf hoorde dat ze moest invallen bij De wereld draait door, want Matthijs kampte met...

Wim de Jong

Ze rollen niet echt dagelijks over elkaar heen in deze tv-rubriek, zulke hyperbolen, wat ook maar goed is. Want wennen doet het al jaren niet: dat midden in de nacht wakkerschrikken wanneer je in je stukje van de avond ervoor Tijs, Jan, Frits, Henk, Mart, Ivo, Albert, Astrid, Beau, Daphne, Geer of Goor in een opwelling even vrolijk meende te moeten typeren en je je ineens realiseert dat het opnieuw totaal niet zo trefzeker-komisch was geformuleerd als je een paar uur geleden zelf nog dacht. Als je gewoon had geschreven, dat Astrid een beetje op klassieke tv-schoonmoeders als Nelleke van der Krogt en Willy Dobbe begint te lijken, had het net zo duidelijk en een heel stuk beschaafder in de krant gestaan.

Plus dan het gedonderjaag nog wat je er daags erna van hebt. Een complete briefwisseling met Tijs over dat ie zijn haar helemaal niet mahonie verft. Catherine Keyl die her en der maar blíjft snotteren dat Willeke en zij hier een 'veenlijk' zijn genoemd. Van een diep-gekwetste Dieuwertje (want haar Sinterklaasjournaal vond je per ongeluk niet zo érg goed) te horen krijgen dat je seksleven 'dus' wel het echte probleem zal vormen. Ja, toe maar. In de ingezondenbrievenrubriek moeten lezen dat jou Chanelbril toch heus wel stommer is dan dat Delfts blauwe pakje van Astrid, die jouw schoonmoeder écht niet kan zijn. Enzovoorts.

Vanaf morgen dus geen groteske overdrijvingen en schattig bedoelde beledigingen meer op deze plek, maar alleen nog de ernstige dagverslagen die de variatie en de diepte van ons tv-landschap rechtdoen. Maar beter zo. Tot de Albert Verlinde van het tv-recensentengilde zal ik per slot van rekening toch nooit kunnen uitgroeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden