Sony: netwerk PlayStation deze week toch nog niet online

De terugkeer van het geplaagde PlayStation Network (PSN) loopt vertraging op. Sony had aangekondigd dat het online netwerk voor PlayStation-bezitters deze week weer beschikbaar zou komen, maar het Japanse bedrijf laat vandaag weten dat dit toch niet gaat lukken.

Thomas van der Kolk
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het netwerk werd offline gehaald, nadat hackers zich tussen 17 en 19 april toegang hadden weten te verschaffen tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. Het netwerk is sindsdien afgesloten, waardoor spelers niet meer online tegen elkaar kunnen spelen, chatten of games kunnen downloaden.

Systeemchecks
Voorlopig blijft dat dus zo. 'Er zijn aanvullende systeemchecks en tests nodig, en we moeten dat proces voltooien voordat we de systemen weer online zetten,' schrijft Sony op zijn officiële weblog. 'Zoals we al eerder gemeld hebben, staan de beveiliging van het netwerk en het veiligstellen van persoonlijke gegevens voorop. We zullen het netwerk niet live zetten voordat we dat voor elkaar hebben.'

Op een persconferentie liet Sony vorige week nog weten dat een aantal diensten de komende week weer beschikbaar zouden komen. Dat dit nu toch niet het geval blijkt te zijn, komt doordat Sony er in de tussentijd achter is gekomen dat ook de servers van Sony Online Entertainment, de computerspellendivisie van Sony, door hackers onder handen zijn genomen.

Complex systeem
Sony spreekt van een 'zeer complex systeem'. Vooral voor de Europese Unie zou het erg moeilijk zijn om een sluitend systeem te maken voor de bewaking van de identiteit van gebruikers, omdat ieder land weer andere manieren heeft om identiteitsdiefstal te voorkomen, aldus Sony.

Het bedrijf kon niet aangeven wanneer het PSN weer beschikbaar zal zijn, maar zegt wel toe 'zo snel mogelijk' voor een oplossing te zullen zorgen.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden