Sony-hack is commerciële nachtmerrie

Sony Pictures verdient nog steeds bakken met geld aan de oude sitcom Seinfeld. Er zitten bijna alleen blanke mannen in de top van het bedrijf. En de ex van Britney Spears kreeg vijfduizend dollar voor een gastrolletje in The Interview. Zomaar enkele feitjes die in de pers opduiken als gevolg van de hack op de systemen van Sony Pictures. Steeds meer wordt duidelijk dat de digitale inbraak een commerciële én persoonlijke nachtmerrie voor het bedrijf vormt.

null Beeld ap
Beeld ap

De salarissen van 17 hoge functionarissen, persoonlijke gegevens van meer dan zesduizend medewerkers, filmscripts waar nog aan gewerkt wordt en informatie over contractonderhandelingen van acteurs vormen slechts een greep uit de informatie die deze week is gelekt nadat hackers zich toegang hadden verschaft tot het netwerk van Sony Pictures.

De kans is groot dat er de komende tijd nog veel meer informatie naar buiten komt over de Amerikaanse filmdochter van het Japanse elektronicaconcern. De hackers beweren 100 terabyte aan informatie te hebben buitgemaakt. De afgelopen dagen zijn delen van die informatie gelekt naar verschillende media.

Naast het feit dat twitteraccounts zijn gehackt, websites zijn overgenomen, emailverkeer werd geblokkeerd en paspoortkopieën van filmsterren werden gestolen, hangt er dus een hoop vuile was van Sony buiten. Gesteld dat de documenten authentiek zijn, want dat moet nog blijken. Een overzicht van wat er tot dusverre zoal bekend is gemaakt.

Weinig diversiteit aan de top

Van meer dan zesduizend werknemers zijn persoonlijke gegevens gelekt. Het gaat daarbij om namen, Social Security numbers (de Amerikaanse versie van sofinummers), verjaardagen en salarissen. Journalist Kevin Roose van het Amerikaanse kabelnetwerk Fusion heeft naar eigen zeggen een anonieme e-mail gekregen met een link naar een document waarop de salarissen van duizenden Sony-medewerkers staan vermeld. Na analyse concludeert hij dat het erbarmelijk is gesteld met de diversiteit in de top van het bedrijf: van degenen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen, is 94 procent mannelijk en 88 procent blank.

De enige vrouw in dat gezelschap is Amy Pascal, vice-voorzitter van Sony Pictures Entertainment. Zij verdient drie miljoen dollar per jaar, even veel als topman Michael Lynton. Vijftien van de zeventien mensen in de top zijn blank.

Roose ontving verder onder meer een spreadsheet waarop per afdeling de salarissen zijn gespecificeerd, een document met alle namen van medewerkers die dit jaar zijn ontslagen of wegbezuinigd - inclusief de redenen van hun vertrek, en uitgebreide beoordelingen van individuele werknemers. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de authenticiteit van deze documenten niet vast staat. Sony Pictures zelf laat er niets over los.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Beeld belga
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.Beeld belga

Wie zit erachter?

Wie zit erachter?
Het is nog altijd niet duidelijk wie er precies achter de digitale inbraak zit. Sony doet daar samen met de FBI onderzoek naar. De digitale inbrekers noemen zichzelf GOP, wat zou staan voor Guardians of Peace. Eerdere berichten dat Sony Noord-Korea officieel zou aanwijzen als de bron van de hack, zijn inmiddels door het bedrijf ontkend. Het Aziatische land wordt in de media vaak genoemd als mogelijke veroorzaker, omdat het al eerder zijn ongenoegen had geuit over The Interview, de comedy-film van Sony Pictures over Noord-Korea. De hack zou vergelding zijn voor het feit dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un 'voor gek wordt gezet'.

'Seinfeld is nog steeds melkkoe'

De hack bezorgt niet alleen medewerkers van het bedrijf slapeloze nachten, ook de aandeelhouders kunnen hun borst nat maken. De hackers geven namelijk ook een inkijkje aan Sony Pictures' onderhandelingstafel. Zo maakt een van de documenten melding van een deal tussen Sony Pictures en het Amerikaanse mediabedrijf Tribune Broadcasting over het uitzenden van de bekende sitcom Seinfeld. Om dat programma de komende drie jaar op negen verschillende tv-stations uit te zenden, legt Tribune Broadcasting 37,500 dollar per week neer. 'Seinfeld is nog steeds een melkkoe', concludeert Buzzfeed.

De documenten zouden nog honderden vergelijkbare contracten openbaren. Die gaan onder andere over series en programma's als King of Queens, The Dr. Oz Show, en All in the Family. Heel recent zijn de documenten niet, ze stammen van 2008 of eerder. Desondanks bieden ze, als ze authentiek blijken, een flinke blik in de kaarten van Sony Pictures. En dat is informatie die Sony en zijn aandeelhouders op termijn financieel fink zou kunnen schaden.

Acteur en schrijver Jerry Seinfeld in 2007. Beeld afp
Acteur en schrijver Jerry Seinfeld in 2007.Beeld afp

Vijf nieuwe films op internet

De hackers hebben naar verluidt tenminste vijf nieuwe films van Sony Pictures op piraterijsites gezet. Het zou gaan om dvd-rips van de oorlogsfilm Fury, die net in de bioscopen draait, de nog niet officieel uitgebrachte remake van Annie uit 1982, de Britse dramafilm Mr. Turner die dit jaar op het Filmfestival van Cannes in première ging, en de Amerikaanse filmdrama's Still Alice en To Write Love on Her Arms.

Acteurs Seth Rogen en James Franco lijken ook slachtoffer van de hack. Er zijn documenten verschenen waarin het budget van hun film The Interview openbaar wordt gemaakt. Rogen ontving voor zijn rol in de komedie over Noord-Korea 8.4 miljoen dollar, Franco kon 6,5 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven, meldt persbureau Bloomberg. Kevin Federline, de ex van Britney Spears, kreeg vijfduizend dollar voor een gastrolletje. En voor 'een tafel met wiet, coke, pillen en panty's', vermoedelijk een rekwisiet, werd 250 dollar betaald. In totaal kostte de film 44 miljoen dollar om te maken.

In een interne mail aan medewerkers heeft Sony erkend dat er sprake is van een grote hack, en dat alle medewerkers 'identiteitsbescherming' zal worden aangeboden. Het bedrijf gaat niet inhoudelijk in op de vermeende gelekte informatie. Hoe groot de schade is die het bedrijf door deze affaire heeft geleden, zal later moeten blijken.

Seth Rogen Beeld epa
Seth RogenBeeld epa

The Interview

The Interview
In The Interview wordt de grote leider van Noord-Korea slachtoffer van een rond twee verslaggevers opgetrokken CIA-complot. Na protest van het Aziatische land heeft Sony enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn de Noord-Koreaanse medailles digitaal veranderd in fantasiemedailles, en is het smeltende gezicht van Kim Jung-un weggesneden. De release van de film werd twee maanden uitgesteld, tot 24 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden