Nieuws

Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival gaat naar cabaretduo Noob

De twee spelen overtuigend, zingen prachtig en hun voorstelling zit vol schrijnende humor.

Joris Henquet
Cabaretduo n00b, met Isabelle Kafando (l) en Laura Bakker (r) Beeld Anne van Zantwijk
Cabaretduo n00b, met Isabelle Kafando (l) en Laura Bakker (r)Beeld Anne van Zantwijk

Het cabaretduo Noob, gevormd door Laura Bakker en Isabelle Kafando, heeft woensdagavond de AKF Sonneveldprijs gewonnen op de 34ste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Noob eindigde bovenaan bij zowel de jury als het publiek, dat deels aanwezig was in Theater de Meervaart, en deels meekeek via een livestream. De jury, met daarin onder anderen zangeres Lucretia van der Vloot en theatermaker Bodil de la Parra, noemde Noob een ‘ontroerend komisch duo’: ‘Zij kunnen overtuigend spelen, wisselen rollen in hoog tempo af, zingen prachtig en hebben een voorstelling gemaakt vol schrijnende humor’.

Cabaretduo Noob, met Laura Bakker (links) en Isabelle Kafando. Beeld Anne van Zantwijk
Cabaretduo Noob, met Laura Bakker (links) en Isabelle Kafando.Beeld Anne van Zantwijk

De jonge kleinkunstenaars Bakker (1996) en Kafando (1999) maakten inderdaad indruk met hun sketches en liedjes. Gekleed in mooi matchende huispakken behandelt Noob (de duo zelf schrijft hun naam als nOOb) de belevingswereld van jongeren. Onderwerpen als schoonheidsidealen, drugsgebruik op festivals en de moraal van mannelijke studenten komen in hoog tempo voorbij. De humor is lekker op het randje en hun ‘ladyperspectief’ maakt dat extra interessant. Noob zou kunnen uitgroeien tot een vrouwelijke tegenhanger van het populaire duo Rundfunk. Niet geheel toevallig werden ze gecoacht door Rundfunk-helft Yannick van de Velde. Eerder deze week studeerden Bakker en Kafando ook af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Dat ze veel geleerd hebben aan die opleiding was terug te zien in hun overtuigende spel, hun zang en beweging.

Het is bijzonder dat de finale van het AKF 2021 alsnog door kon gaan, want het maandenlange traject waarin de deelnemers normaliter hun acts ontwikkelen was drastisch ingekort, met een korte reeks try-outs voor een handjevol toeschouwers. Toch leidde het tot een gevarieerde finale. De avond werd geopend door Farida Laan (1964), een voormalig cartoonist die in het theater een lange reeks absurdistische beschrijvingen brengt van bizarre personages die zij tegenkomt in een bunker en de supermarkt. Voor haar ‘prachtig taalgebruik’ kreeg Laan aanmoedigingsprijs de Shaffy Cheque, al kan zij volgens de jury nog wel groeien in haar spel. De tweede finalist was Raymond Chatrer (1996), die in jazzy pianoliedjes een beeld schetst van een moeizame vader-zoonrelatie. De jury prees zijn muzikaliteit, maar ook Chatrer zou overtuigender kunnen worden in zijn spel en voordracht.

vlnr AKF-finalisten Farida Laan, Laura Bakker en Isabelle Kafando Beeld Anne van Zantwijk
vlnr AKF-finalisten Farida Laan, Laura Bakker en Isabelle KafandoBeeld Anne van Zantwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden