Sonic Unit laat Loevendies werk knetteren

Wie kent nog de jazzmuziek van Theo Loevendie? Zijn Consort was in de jaren zestig en zeventig een van de meest hippe jazzgroepen, met musici als Nedly Elstak, Hans Dulfer en Martin van Duynhoven....

Koen Schouten

In zijn ensemble Ziggurat werkt Loevendie sinds een paar jaarsamen met de jazzzangeres Kristina Fuchs. De Nederlandse vanZwitserse afkomst is nu met haar eigen band Sonic Unit op tourneemet Loevendie als gast. Ze spelen diens oude jazznummers. Er isook een cd verschenen: Bayram.

De composities van Loevendie staan nog steeds als een huis,bleek zaterdag in het Dordrechtse Jazzpodium DJS. De oude modernejazzhit Finch Eye (een ode aan Simon Vinkenoog), het springerigeen gekke Lapsang Souchong en de ontroerende ballade A Ruined Galzijn Hollandse jazzklassiekers geworden.

Het concert was meer dan alleen de presentatie van een leukproject. Het steeg er ver boven uit, dankzij de uitstekende bandvan Fuchs. In de door gelegenheidsformaties gedomineerdejazzscene zijn er weinig groepen die zo hecht spelen als de SonicUnit. Fuchs' eigen muziek is doorgaans nogal sferisch, refererendaan de ECM-sound. Mooi spelen kon de band dus al. Maar zaterdagliet ze Loevendies stukken op een verrassende manier knetterenen grooven. Pianist Jeroen van Vliet, een ware meester ingevoelig en kwetsbaar spel, lijkt de laatste jaren wat ruigerandjes te hebben opgedaan. Pascal Vermeer is een van delekkerste jonge drummers van dit moment. Hij en bassist GulliGudmundsson klonken onwrikbaar en flexibel tegelijk. Datspaarzaam, weloverwogen gitaarspel een indrukwekkend effect kanhebben, bewees de Keulse Florian Zenker.

Theo Loevendie paste prima in de band. De 75-jarige componistspeelde uitstekende solo's op sopraansax, met een warme, prettigeklank. Met stuwende riedels ondersteunde hij Kristina Fuchs, voorwie deze uitbreiding van haar repertoire een schot in de rooslijkt. Fuchs' stem is fluwelig en verleidelijk zonder een momentobligaat te klinken. Ze improviseert op een speelse manier.Volkomen natuurlijk komen stukjes Indiase scat voorbij, eenZwitsers alpengalmpje of een jazzlick - alles in dienst van demuziek, het gaat niet om haar. Kristina Fuchs is één met haarband. Dat zijn maar heel weinig zangeressen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden