'Songfestival-omaatjes' hebben hun dorpje op de kaart gezet

Het dorp Buranovo was lang een in vergetelheid ondergedompeld gehucht, zoals er zoveel zijn op het Russische platteland. Vergrijsd, vervallen en verlaten sinds de olie de jeugd naar de Sovjetsteden deed trekken.

De 'songfestival-omaatjes' Beeld YouTube
De 'songfestival-omaatjes'Beeld YouTube

Tot de Buranovskiye Baboesjki zich deden gelden. De omaatjes in hun folklore patchwork jurken, zelfgebreide sokken en met hoofddoeken hebben hun dorpje weer op de kaart gezet. Wereldwijd. Tijdens het Eurovisie Songfestival afgelopen mei in Bakoe behaalden de moekes van tussen de 70 en 80 jaar de tweede plaats met hun lied Feest en Dans Iedereen! Ruim honderd miljoen televisiekijkers zagen hen heupwiegen op het podium in Bakoe, het filmpje over hun optreden ging direct op YouTube.

Inmiddels reizen de Baboesjki stad en land af om concerten te geven die een Britse impresario in Moskou voor ze boekt. De vrouwen zingen hun bekende liedje, maar ook nummers van The Beatles, de Russische rocker Viktor Tsoi en Hotel California van The Eagles.

De impact van hun roem is in Buranovo letterlijk tastbaar. De plaatselijke overheid legt er waterleidingen aan en breedbandinternet voor het dorpsschooltje. Er komen straatlantaarns en de wegen worden opnieuw geplaveid.

Waterleiding
'Tot de Baboesjki hun lied aanhieven, was God ons vergeten', zegt dorpsgenoot Aleksandr Malkov, terwijl hij in zijn voortuin naar de werkzaamheden aan de spiksplinternieuwe waterleiding staat te kijken. Buranovo had nooit eerder stromend water. Het leven is er landelijk: de bewoners leven van hun zuivelproductie, moestuintjes en van bessen, paddestoelen en honing uit het bos. 'Als de omaatjes er niet waren geweest, hadden we niets van dit alles gehad', zegt Olga Tyurikova. Toen haar buurvrouw, een van de Baboesjki, naar het Songfestival was, verzorgde zij haar kippen.

Rijk zijn de bejaarde zangeressen niet geworden met hun optredens. Vrijwel al hun inkomsten stoppen ze in een fonds voor de bouw van een nieuwe dorpskerk. De vorige werd in 1937 verwoest tijdens het Stalinregime.

Toeristen
De Baboesjki bleven heimelijk hun geloof belijden. Twee jaar geleden, nadat ze met plaatselijke optredens wat geld bij elkaar hadden gesprokkeld, begonnen ze een inzamelingsactie. Sinds hun optreden in Bakoe stroomt de kas vol, ook omdat het zeshonderdvijftig zielen tellende Buranovo sinds kort nogal wat toeristen op bezoek krijgt. 'Ik hoopte altijd dat er verandering zou komen in ons dorp', zegt zangeres Alevtina Begisheva. 'Maar ik had nooit durven dromen dat we onze kerk op deze manier zouden terugkrijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden