Review

Sommige plotwendingen zijn wat voorspelbaar in Ploegen

Prettig toegankelijke voorstelling op een mooie landelijke locatie. Sommige plotwendingen zijn wat voorspelbaar, soms krijgt het streekromangehalte de overhand.

Scène uit Ploegen. Beeld -

Links een schim van een schamele boerderij, rechts een rammelige schuur. Daartussen een strook veronachtzaamd land. In de verte nadert een dure auto. Een man in pak stapt uit, daarna een vrouw. Haar naaldhakken zakken weg in de zompige aarde.

Theatergroep Suburbia presenteert traditioneel een zomervoorstelling op Stadslandgoed de Kemphaan. Ook dit jaar maakt het Almeerse gezelschap lekker gebruik van die landelijke locatie. Het brengt Ploegen, een nog niet eerder in Nederland gespeeld stuk van de Oostenrijkse toneelschrijver en theatermaker Volker Schmidt (1976).

Prettig-toegankelijk

Met het land en de boerderij uit Ploegen gaat het duidelijk niet erg goed, en met het hier zojuist gearriveerde stel uit de stad ook niet. Hij heeft de failliete boerenboel geërfd van zijn vader. Als beeldend kunstenaar is hij van zijn plattelandsjeugd vervreemd; zij, kunsthistorica en galeriehoudster, heeft er al helemaal niks mee. Maar hun bezoekje loopt uit en Georg (Ian Bok) en Yvonne (Lotje van Lunteren) zien zich al snel voor een aantal confronterende (levens-)vragen gesteld. Hun komst brengt ook een hoop teweeg in het leven van boerin Maria (Rian Gerritsen) en meubelmaker Christoph (Stefan Rokebrand), oorspronkelijke bewoners van het oord.

Ploegen is een prettig-toegankelijke voorstelling, al zijn sommige plotwendingen wat voorspelbaar en dreigt het streekromangehalte (met onder meer 'karige' boerentaal) soms de overhand te krijgen. Op de goede momenten laat het stuk evenwel ook een aantal herkenbare situaties en dilemma's zien, aanstekelijk neergezet door de acteurs, in een passende omgeving.

Ploegen van Volker Schmidt door Suburbia. Regie: Albert Lubbers. Stadslandgoed de Kemphaan, Almere, 6/6. Hier t/m 11/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.