Somewhere, De Verbouwing, Moordwijven

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Stephen Dorff en Elle Fanning in Somewhere (2010). Beeld -
Stephen Dorff en Elle Fanning in Somewhere (2010).Beeld -

Somewhere (Sofia Coppola, 2010)
Arte, 20.15-21.50 uur

Er wordt niet veel gesproken in Somewhere, de voorlaatste film van Sofia Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette). Dus ook nagesynchroniseerd is de film goed te pruimen. En als er al iets wordt gezegd, is het zelden iets belangwekkends. Coppola schotelt ons een paar dagen uit het leven van een filmacteur voor. Johnny Marco is zijn naam en hij verkeert in between films. Hij rijdt rondjes in zijn Ferrari in het niemandsland buiten Los Angeles, valt in slaap bij het aanschouwen van de paaldansact die hij heeft laten komen en krijgt sms'jes van een onbekende afzender met teksten als: 'Wat ben jij toch een ongelooflijke eikel' en 'Wat is eigenlijk je probleem?', ongetwijfeld afkomstig van de vrouwen met wie hij even makkelijk in bed belandt als dat hij ze weer vergeet. Enige zingeving geeft zijn 11-jarige dochter Cleo, die op een dag zelfs aan zijn zorgen wordt toevertrouwd door een ex die 'even ertussenuit' moet. Het kind voegt zich opvallend goed in het leven in Chateau Marmont, het legendarische hotel aan Sunset Boulevard waar haar vader woont.

Somewhere, die bijna is gedraaid als een documentaire, is een geweldige film. Om haar punt te maken heeft Coppola geen liederlijke scènes nodig. Ze is een grootmeester in het betekenisvol maken van betekenisloze scènes. Dat doet ze door ogenschijnlijk niets te sturen. Als vader en dochter een dagje genieten, laat ze niets anders zien dan wat geplons in het water en toont ze een lang shot van de twee die zwijgend naast elkaar op zonnestoelen liggen. Langzaam zoomt ze dan uit, wat de kijker niet alleen de tijd geeft , maar bijna dwingt na te denken over wat hij ziet: leegheid of geluk?

De verbouwing (Will Koopman, 2012)
RTL 5, 20.30-22.40 uur

Niet de geslaagdste verfilming van een werk van thrillerschrijfster Saskia Noort. De acteurs doen hun best, maar regie en scenario zijn dermate voorspelbaar dat verrassingen uitblijven, wat bij een thriller toch wel killing is. De ambitieuze plastisch chirurg Tessa (Tjitske Reidinga) baalt van de verbouwing van haar huis die haar sullige echtgenoot (Mark Rietman) in gang zette door een zogenaamde holistische aannemer in te huren: iemand die verantwoordelijk is dat de boel voor geen meter opschiet. Aangezien ze zojuist volop investeerde in een eigen privékliniek veroorzaakt de thuissituatie extra spanning in het gezin. Entree Tessa's ex Johan (Peter Blok), die als geen ander lijkt te weten hoe hij haar kan helpen. 'Ik ben jouw redding', zegt hij. En: 'Je bent niet gelukkig, dat zie ik in je ogen.' Korte tijd later komt de aannemer bij een mysterieus ongeluk om het leven.

undefined

null Beeld -
Beeld -

Moordwijven (Dick Maas, 2007)
RTL 5, 22.40-00.40 uur

De drie miljonairsvrouwen Kitty, Estelle en Nicolette leiden een welvarend bestaan. Een bezoek aan de plastisch chirurg is in dit universum net zo vanzelfsprekend als een knipbeurt bij kapper. Het kabbelende bestaan wordt doorbroken wanneer Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemd gaat. Verveling en hebzucht drijven de dames ertoe een plan te beramen: de overspelige echtgenoot moet dood. De uitvoering van de moord geeft Maas de ruimte zijn moppentrommel flink open te trekken. Door het uitgekiende camerawerk van Guido van Gennep oogt deze Glamourland zonder nooduitgang als een zuurstok met veel dubieuze kleurstoffen - een bewust aangezette stijl die in het acteren van Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries is doorgezet.

undefined

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden