Someone or Other is leuk gespeeld

Met het stuk Someone or Other presenteert productiehuis De Nieuwe Oost zijn nieuwe theatermaker: Øystein Johansen. Leuk gespeeld en een fijn begin in het verbouwde Theater aan de Rijn.

Karin Veraart
Scène uit Someone or Other. Beeld Bart Grietens
Scène uit Someone or Other.Beeld Bart Grietens

Wat onwennig kijkt iedereen elkaar aan. Zijn we hier op het verkeerde feestje beland? De vrouw met de gele blouse, de leuke jongen in het pak, de zwangere dame, de man die zijn overhemd niet helemaal goed in zijn broek heeft gestopt. Iemand lacht beleefd, de rest doet mee.

Voorzichtig komt de conversatie dan toch op gang. 'Mooie kleur', zegt iemand over de schoenen van haar buurvrouw. Er wordt opgemerkt dat een andere gast 'er hier bijzonder gelukkig uit ziet'. Intussen vraag je je als toeschouwer af: waar is 'hier' dan toch?

Met het stuk Someone or Other van de Noorse toneelschrijver M. H. Hallum presenteert multidisciplinair productiehuis De Nieuwe Oost (deze maand opgenomen in de landelijke Basisinfrastructuur) zijn nieuwe theatermaker aan het publiek: Øystein Johansen. Johansen, eveneens van Noorse origine, studeerde af aan de Mime Opleiding in Amsterdam.

Deze kennismaking is alvast een interessante. Het feestje wordt almaar merkwaardiger. De smalltalk blijft steken in herhaling. Maar geleidelijk aan wordt één personage steeds verder in de hoek gedreven. Het ongemak wordt grimmiger. Groepsgedrag, verdachtmaking, uitsluiting: zorgvuldig bouwt de spanning zich op en ga je vrezen voor een akelige climax.

Het stuk blijkt gebaseerd op een verhaal uit de DDR-tijd, maar Johansen en de vier spelers geven het een tijdloze dimensie. Sociale (media-)druk, imponeer- en kuddegedrag, voor je het weet heb je Trump aan de macht.

Zo letterlijk wordt het gelukkig nooit, leuk gespeeld is het wel, misschien ietsje te lang, maar: een fijn begin in het verbouwde Theater aan de Rijn.

Someone or Other door De Nieuwe Oost (ism Bunnyhead productions).
Tekst: M. H. Hallum.
Regie: Øystein S. Johansen.
Spel: Marius Mensink, Nina Fokker, Joep Hendrikx, Eva Kijlstra.
Theater aan de Rijn, Arnhem, 19/1.
Vanavond in Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden