Soigneur

Er is niemand die de boeken rechter kan zetten dan hij. Ik weet niet wanneer het me voor het eerst opviel, maar sindsdien heb ik me vaak verwonderd over de elegantie waarmee hij een geraadpleegd werk dichtslaat en met een parmantig gebaar terugzet op zijn plaats....

ED SCHILDERS

Ik mag uitdagen dat eens te proberen. Boek pakken en zo goed als blindelings terugzetten in het gelid. Mij lukt het nooit, ook niet met boeken uit een reeks; want hij heeft vele reeksen. En als het dan eindelijk goed staat, is de kans groot dat een van de buren van zijn plaats geschoven is.

Hij zorgt goed voor zijn boeken, ook als hij niet leest. Hij schenkt me een boek, maar niet voordat hij een schriftje gepakt heeft waarin het genoteerd staat. Gekocht op 6 september 1948 voor twee gulden dertig. Het wordt uitgeboekt. Hij heeft er indertijd zijn stempel ingezet, een sierlijk monogram. In zijn kasten valt geen stofje te bekennen. Ik verdenk hem van een plumeau. Tijdschriften laat hij uniform inbinden, en het viel me op dat de bovenkant van het boekblok bij hem altijd in de kleur is van de band. Hij perst het boekblok samen, heeft met ecoline de juiste kleur gemengd en verft met vaste hand de bovenrand van het papier. Weert stof, en is mooier, vooral als de boeken op de lagere planken staan. Dan kijk je er bovenop, toch?

Onlangs ontdekte ik de oplossing van zijn wegzet-tovertruc. Uit het piepschuim waarmee huishoudelijke apparaten verpakt worden, snijdt hij stroken die de ruimte tussen boek en achterwand perfect opvullen. Je kunt duwen wat je wilt, het boek staat altijd op zijn plaats.

Hij schenkt me een boek. Ik ben er blij mee. Of het boek daar blij mee is, valt nog te bezien.

Ed Schilders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden