de gids volkskeuken

Soep met prei, koolraap en pompoen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: soep met prei, koolraap en pompoen. Voorgerecht voor 4 personen.

Volkskeuken 12 april 2018 Beeld Sake Slootweg

Films als Murder on the Orient Express hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Ik fantaseer graag hoe het moet zijn geweest om honderd jaar geleden met mijn hutkoffer in een wagon-lit te hebben gezeten. Nog nooit kwam ik er zo dichtbij als vorige week. Toen reed ik met de eerste directe Eurostartrein van Londen naar Amsterdam. Er waren vlaggetjes, een snelheidsrecord en bloemen bij aankomst; een echte maiden voyage.

Maar er was nog een reden waarom ik meewilde met deze trein. De menu’s in de eerste klas worden bedacht door chef Raymond Blanc, en hij was aan boord om daarover te vertellen. De kookprogramma’s op de BBC van deze ronkende Fransman met een sterrenrestaurant en immense moestuin in Oxfordshire schalden jarenlang mijn keuken in. Met zijn aanmoedigingen vanaf het beeldscherm leerde ik zalm konfijten, fazantenpastei bakken en briochedeeg maken. Vaak bedacht ik hoe het zou zijn om hem te ontmoeten, en dit was mijn kans.

Zijn verkooppraatje voor de pers over het treinmenu klinkt ingestudeerd en wanneer hij blijft herhalen dat de stad waar Goudse kaas vandaan komt in Noord-Nederland ligt, krommen mijn tenen. Is dit nu mijn held? Gelukkig revancheert hij zich als ik hem alleen spreek en vraag hoe het ervoor staat in de moestuin. ‘Alles is laat door de kou!’, verzucht hij en steekt zijn handen in de lucht. ‘Ik kan je weinig moois vertellen.’ Ik zeg dat ik graag zijn recept voor prei met gepocheerde kip en morieljes maak. ‘Dat moet je nu niet doen. We hebben nu taaie winterprei. Daar kun je beter soep van maken.’ Hier spreekt mijn leermeester weer en terwijl we samen de Kanaaltunnel uit zoeven, improviseert hij voor mij dit recept.

Fruit de ui op laag vuur in de boter in een flinke pan. Voeg de aardappel, pompoen, koolraap en prei toe en bestrooi met flink wat zout en peper. Stoof 5 minuten en doe dan de tomaten en de tijm erbij. Voeg het water toe en laat 25 minuten afgesloten zacht koken. Controleer of alles zacht is en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Roer de room erdoor en pureer opnieuw.

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd

40 g boter

2 aardappelen, geschild, in blokjes

250 g flespompoen, in blokjes

250 g koolraap, geschild, in blokjes

2 preien, gewassen, in ringen

2 middelgrote tomaten, in blokken

klein takje tijm

1 l water

100 ml slagroom

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.