RecensiePronk

Socialisme verdient een kritischer beschouwing dan die in voorstelling Pronk ★★☆☆☆

Anoek Nuyens in Pronk. Beeld Julian Maiwald
Anoek Nuyens in Pronk.Beeld Julian Maiwald

Wat moet een jonge vrouw, theatermaker en zelfverklaard feminist met die oude, witte PvdA-coryfee Jan Pronk? Dat is de vraag die Anoek Nuyens zelf ook stelt in haar voorstelling Pronk.

In haar sobere monoloog, die soms het karakter heeft van een spreekbeurt, wordt de politicus en voormalig minister flink opgehemeld. Nuyens vertelt over haar middagen met Pronk, waarop hij haar honderduit vertelt over het verleden en de wereld van nu. Het gaat over de lessen die hij leerde van PvdA-leider Joop den Uyl, over de genocide die hij zag in Rwanda, over zijn hulp aan een Armeens gezin in Den Haag dat met uitzetting werd bedreigt. Pronk geeft Nuyens hoop, zegt ze. Telkens als ze bij hem op de bank zit in zijn mahoniehouten woonkamer, verdwijnen haar gevoelens van machteloosheid en krijgt de toekomst weer kleur (rood). Pronk is haar drug, zo lijkt het, ze blijft bij hem terugkomen.

null Beeld Julian Maiwald
Beeld Julian Maiwald

Nuyens grijpt Pronk ook aan om het te hebben over de sociaaldemocratie en haar belangrijkste waarden, zoals dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat is een moedig onderwerp, gezien de belabberde staat van de sociaaldemocratische partijen in Europa. Het fenomeen is gewoon uit de mode, constateert Nuyens wel heel voorzichtig. Volgens haar doodzonde, omdat we de sociaaldemocratie meer dan ooit nodig hebben om grote problemen als klimaat, Europa en vluchtelingen aan te pakken.

Dat klinkt mooi, maar ook naïef. Want wat hebben de sociaaldemocraten dan eigenlijk gedaan toen ze nog wel aan de macht waren? Een kritischer beschouwing van zowel het socialisme als Jan Pronk had Nuyens niet misstaan.

null Beeld Julian Maiwald
Beeld Julian Maiwald

Pronk ★★☆☆☆

Theater

Door Frascati Producties en Anoek Nuyens.

6 december, Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 6 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden