Sociale circusgroep met bewonderenswaardige insteek laat nog zo nu en dan wat steekjes vallen (***)

Beeld Circolombia

Theater (circus) - Circolombia 

Van het afvalputje van Bogotá in Colombia naar de piste van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Die lijn valt te trekken voor Circolombia, de sociale circusgroep annex circusschool die Felicity Simpson twintig jaar geleden oprichtte in de beruchte wijk Cali om uitzicht te bieden aan wanhopige jongeren met ‘verboden baantjes’. Zelf was de Britse ooit van huis weggelopen om in Parijs bij het circus te gaan. Nu staat ze in Carré te dansen achter de lichtknoppen, om te genieten van háár ruige acrobaten (in alle soorten en maten, met dreadlocks, petjes, leggings en heupen). Ze moedigt ze aan bezit te nemen van de authentieke piste tijdens het nieuwe zesdaagse festival Carré Beweegt.

Circolombia reist komend weekend door naar Rotterdam, om daar met hun voorstelling Acéléré het Circusstad Festival van een latin swing te voorzien. In 2011 opende Circolombia het festival in Rotterdam met Urban, waarin ze met krijtstrepen op hun armen en benen hun rauwe achtergrond benadrukten. In Acéléré gaat het er veel speelser aan toe. Het opvallendst aan de voorstelling is de Zuid-Amerikaanse muziek (deels live gezongen door twee zangeressen en een bonk van een rapper) waarop ze hun acrobatische capriolen presenteren. Een soort Spaans-Engels gerapte salsa waarvan je weinig verstaat, maar die wel aanstekelijk werkt.

Acéléré van Circolombia.Beeld Circolombia

Soms gaat hun enthousiasme nog ten koste van hun precisie, wanneer ze tijdens de hand-to-hand-acrobatiek net te snel salto’s op schouders willen realiseren. Fouten zijn mensenwerk, maar acrobatiek uit de losse pols wordt lastig. Terwijl Circolombia het duidelijk van de acrobatiek moet hebben, dat is hun hoofddiscipline, in een verder sober decor. Gaandeweg komt Acéléré echter op stoom en begrijp je waarom dit een hit was tijdens het Edinburgh Festival in 2017. Ze maken veel indruk met razendsnelle dubbele en driedubbele salto’s vanaf een wip, een zwierige act aan meerdere straps, hangend aan nek en enkels, en een reeks spagaten aan touwen en in ijzeren cirkels. Het is vooral de energieke kameraadschap onderling, die de gemêleerde groep zo sympathiek maakt. Iedereen telt mee, ook als je niet het gedroomde acrobatenlichaam hebt. Het twaalftal komt swingend op en gaat swingend af, en brouwen zo een afterparty in de piste.

Acéléré door Circolombia, 19/4, Carré, Amsterdam. Nog op 5/5 en 6/5 in Theater Rotterdam (Circusstad Festival Rotterdam).

Acéléré van CircolombiaBeeld Circolombia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden