TheaterrecensieSociaal Kapitaal

Sociaal Kapitaal is een mooi, licht satirisch theaterstuk over het wel en wee van een probleemgezin (★★★☆☆)

De regie van Marlies Heuer is op een lichte manier bevreemdend en Bauke Moerman componeerde een sterke soundscape, waarin ijle muziek en omgevingsgeluiden samenvallen.

Eva Marie de Waal in Sociaal Kapitaal. Beeld Sanne Peper
Eva Marie de Waal in Sociaal Kapitaal.Beeld Sanne Peper

Is Nederland een prachtland, zoals onze premier herhaaldelijk zegt, of een land van losers? Dat is de vraag die aan de orde komt in de voorstelling Sociaal Kapitaal van Mugmetdevuurvliegen (de talentontwikkelingsafdeling van Mugmetdegoudentand). Acteurs Eva Marie de Waal en Sieger Sloot schreven een mooie, licht satirische theatertekst over het wel en wee van een achtergebleven echtpaar en de pogingen van hulpverleners orde in hun chaos te scheppen.

Arthur en Wilma hebben vijf kinderen en hebben er een zooitje van gemaakt. Stapels ongeopende rekeningen, problemen met de jeugdzorg, schuldsanering – hun leven wordt erdoor bepaald. Hij is een wat simpele variant op het type ‘grote bek, klein hartje’, zij zorgzaam op haar eigen, inefficiënte manier.

Sloot en De Waal spelen ook de hulpverleners, iemand van jeugdzorg en de wethouder van Armoedebestrijding. Daardoor krijgen we ook zicht op de verstikkende bureaucratie in dit land, een opeenstapeling van wetten, regels, formulieren en instanties. Die scènes zijn sterk, maar ze ontnemen ook een beetje het zicht op de tragiek van Arthur en Wilma. Juist als ze zich zorgen maken over de mogelijke uithuisplaatsing van zoon Jordy, zou je meer van hen willen weten. Zo is de paniek die toeslaat als Jordy niet mee mag op schoolreisje omdat de formulieren niet goed zijn ingevuld, bijna ontroerend.

De regie van Marlies Heuer is op een lichte manier bevreemdend en telt een paar fraaie bewegingspatronen tussen de vele tekstscènes. Bauke Moerman componeerde een sterke soundscape, waarin ijle muziek en omgevingsgeluiden samenvallen.

Wilma is niet bang, zegt ze tegen het eind. Misschien wel tegen beter weten in.

Sociaal Kapitaal

Theater

Drie sterren

Door Mugmetdevuurvliegen; tekst en spel Sieger Sloot en Eva Marie de Waal; regie Marlies Heuer.

1/3, Toneelschuur Haarlem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden