Sober, precies drama over goed en kwaad

Overal heeft hoofdinspecteur Jones een antwoord op. Hij heeft een vermiste jongen teruggevonden, en daarmee de eer van het politiekorps van Los Angeles gered....

‘Deze jongen is acht centimeter korter dan mijn zoon.’

‘Dan heeft u misschien niet goed gemeten.’

‘Maar hij is besneden, en dat is mijn zoon niet.’

‘Mevrouw, hij is vijf maanden zoek geweest, wie weet in welk gezelschap hij heeft verkeerd en wat er met hem gebeurd is.’

De koppigheid van de hoofdinspecteur zou hilarisch zijn, als Changeling niet zo’n bloedserieus drama was.

De nieuwe film van Clint Eastwood is bovendien gebaseerd op een ware geschiedenis. De gekmakende vernedering van Christine Collins (Angelina Jolie), moeder van de negenjarige Walter, heeft werkelijk plaatsgevonden.

Walter Collins verdween in 1928. Vijf maanden later maakte de politie van Los Angeles, getergd door beschuldigingen van laksheid en corruptie, met veel bombarie bekend dat de jongen terecht was.

De gevonden jongen beweerde Walter te zijn, maar was het niet. Gesteund door verklaringen van de tandarts en de leerkracht van Walter probeerde Christine Collins de politie daarvan te overtuigen, met als gevolg dat ze in een psychiatrische inrichting werd opgesloten.

Changeling gaat niet alleen over de beproeving van Christine Collins, maar vooral over haar strijd voor rechtvaardigheid. Christines vechtlust is het enige lichtpuntje in een sombere en loodzware vertelling over machtsmisbruik, wanhoop en verknipt geweld. De geschiedenis van Walter Collins bracht niet alleen misstanden bij de politie aan het licht, maar ook een gruwelijke zaak die de geschiedenis in zou gaan als ‘de kippenhokmoorden van Wineville’.

Eastwood, op 78-jarige leeftijd een van de meest productieve en solide regisseurs van het moment, vertelt het drama zoals van hem mag worden verwacht: rustig en rechttoe rechtaan, sober maar precies. Anders dan bijvoorbeeld Mystic River of het oorlogstweeluik Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima kent Changeling geen grijs gebied tussen goed en kwaad.

Het verhaal van Christine Collins staat geen nuance toe. Die eenduidigheid is tegelijk de kracht en de zwakte van de film. Het drama komt aan als een mokerslag, maar heeft soms ook een drammerig karakter, dat doorwerkt in het spel van Angelina Jolie. De hoofdrolspeelster valt noodgedwongen in herhaling: ‘Ik wil mijn zoon terug!’ is haar voornaamste tekst.

Toch dwingt Clint Eastwood bewondering af voor zijn compromisloze behandeling van een verhaal, dat in werkelijkheid overigens nog meer gruwelijke details kende.

Changeling maakt van misdaad en onrecht geen gemakkelijk te verteren amusement, maar de film toont zonder omhaal de dunne scheidslijn tussen beschaving en onmenselijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden