Soap

‘Meneer Lakeman, u sloeg net keihard met uw hand op tafel. U zit tot uw kruintje gevuld met woede!’. Matthijs van Nieuwkerk, na een uitval van Pieter Lakeman in De Wereld Draait Door....

Jean-pierre Geelen

‘Tafeldame’ Yvon Jaspers, die begin deze week nog nooit van Lakeman gehoord had, wilde in DWDD van hem weten hoe het voelde bekend te zijn als degene die een bank liet vallen. Het voelde alsof hij gewoon aan het werk was, zei hij. Emotioneel: ‘Ik denk aan honderdduizend slachtoffers. Dáár denk ik aan!’ En toen die klap – korte stilte in de studio, een bloedstollende cliffhanger.

Wie vorige week nog brandschoon was, staat vandaag in de publieke beklaagdenbank, en andersom. Alleen het beeld al van Lakeman: vele jaren medialieveling voor kritische bedrijfsinformatie, nu doorgedraaide zonderling.

Hoofdverdachte Dirk S. wist zich te profileren als slachtoffer van Nout Wellink en Wouter Bos. Nu is hij de eenzame strijder tegen zijn eigen onrecht. Hoewel, eigen? Was de DSB tot voor kort nog een bank die ‘totaal idiote’ percentages berekende, inmiddels is dat volgens de AFM ‘volstrekt normaal’ in de bankwereld. Wat zat TROS Radar nou te mieren, al die tijd?

DSB-topman Hans van Goor was wekenlang de emotieloze ontkenner, kwam vorige week met zuinige excuses, en deed woensdag in NOVA alsof hij ook wel anders had gewild, maar ja: de DNB hield alles tegen.

Diezelfde avond was de studio van Pauw & Witteman gevuld met DSB’ers. Ze voelden zich afgeschilderd als criminelen, en profileerden zich nu als een hechte, hardwerkende familie. Zo succesvol, dat ze op bijval mochten rekenen van Agnes Kant en Nelleke van der Krogt.

Mooi ook hoe de aasgieren op de lijklucht afkwamen. Dinsdag had P & W advocaat Dion Bartels op bezoek, die zich opwierp als helper van gedupeerden. Maar toen de presentatoren vasthoudend waren over zijn tarief (2.500 euro vooraf en 5 procent bij slagen), slalomde hij breed lachend om de hete brij heen; alleen de stralen parelend zweet langs zijn slapen logen niet.

Ik miste een paar acteurs. Waar is Frank de Grave nu? Gerrit Zalm? Ed Nijpels? Robin Linschoten? Maar vooral vroeg ik me af: hoe is het toch met woordvoerder Klaas Wilting? Niemand die zo aandoenlijk kon sussen als de oud-politieman: ‘Niets aan de hand, mensen, doorlopen!’. Achter hem stortte een imperium ineen. Topacteur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden