SNOEZIGE MULTICULTI-VARIANT

Hoe lokaal kan een grauwsluier zijn die over een weiland hangt? Hoe Hollands zijn de grijstonen die horen bij vochtige lucht, het bruin van bakstenen straten en het roestige wit van een oude badkuip waaruit een eenzaam paard zijn voer nuttigt?...

Het landschap dat cameraman Lennart Hillege vastzet in Het paard vanSinterklaas is net zo Hollands als de brug bij Bommel uit het gedichtMoeder de vrouw van Martinus Nijhoff - er is weinig nodig om het water tezien kolken en het gras te horen ruizen. Hillege heeft eigenlijk al genoegaan een kronkelend fietspad, en een meisje dat op de trappers ramt. Dit isNederland. Daarover kan geen misverstand bestaan.

Het paard van Sinterklaas, de debuutfilm van Mischa Kamp, gaat overNederlandse gewoonten en tradities. Maar nergens is sprake van valsenostalgie. Hier heet het meisje dat fanatiek door de duinen fietst Winky.Die naam bracht zij mee uit China. Daar woonde Winky tot haar vijfde, samenmet haar moeder in afwachting van de hereniging met haar vader die hier eenrestaurant runt.

Schrijfster Tamara Bos, de Gouden Kalf-winnares die het scenariobaseerde op haar eigen boek Winky en het paard van Sinterklaas, ontvouwteen snoezige kindervariant op de multiculturele maatschappij. DeChinees-Nederlandse Winky stuit pas echt op inburgeringsproblemen wanneerde Goedheiligman zijn intrede doet. Of zij voortaan haar spullen wilopruimen, vraagt Winky's vader nadat hij over een schoen met wortel isgestruikeld - niet wetend dat hij eigenlijk een cadeautje in de schoen moetstoppen.

Een tikkeltje braaf zijn de avonturen van Winky wel, zeker in de scèneswaarin een kinderloos echtpaar zich over het meisje ontfermt. Aan de anderekant is de weloverwogen toon een weldaad. Bij productiebedrijf Bos Bros.,de laatste jaren succesvol met Annie M.G. Schmidt-verfilmingen als Minoesen Pluk van de Petteflet, weten ze inmiddels al te goed hoe effectief eenpact tussen inhoud en humor kan zijn.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden