Snoezelstoel voor (slecht)zienden
In een afgelegen kamertje van de kunstacademie in Hilversum staat een sciencefiction-achtige tandartsstoel die een kunstmatig blauw licht uitstraalt. Student sound design Wouter van der Zouwe neemt plaats achter een besturingssysteem.
De Snoezelstoel, zoals de installatie heet, is het resultaat van een opdracht die zeven masterstudenten van de faculteit Kunst, Media en Technologie vorig jaar september ontvingen. Deze luidde: bedenk een concept om het Bartiméusterrein in Doorn, waar visueel en vaak meervoudig gehandicapten wonen, voor zowel cliënten als mensen van buitenaf aantrekkelijk te maken. Doel: contact tussen beide groepen stimuleren.
Legoblokken
Verschillende ideeën passeerden de revue: van legoblokken waarmee je geluiden creëert door ze op elkaar te stapelen tot geluid producerende klei. De Snoezelstoel bleek het meest haalbare concept. En bovendien een waarbij verschillende disciplines samenkomen, al kan de stoel volgens de studenten nog flink uitgebreid worden. ‘Een waterdispenser’, suggereert er een. ‘Geur, temperatuur en film’, roept een ander. De financiële situatie liet vooralsnog alleen een bescheiden variant toe.
‘Bartiméus is altijd een hele gesloten instelling geweest’, vertelt David Sampimon over het doel van de stoel. ‘Nu willen ze juist mensen van buitenaf naar het terrein lokken.’
Waar de stoel voor bezoekers vooral ter vermaak zal dienen, staat bij patiënten de therapeutische waarde voorop. Medewerkers van Bartiméus gebruiken sinds jaar en dag de ‘snoezeltherapie’ waarbij patiënten naar muziek en verhalen luisteren. De stoel neemt deze therapie deels over. Omdat de patiënten over het algemeen erg passief zijn, is ook een interactieve functie ingebouwd. Door middel van een trackball kan de intensiteit van geluiden en trillingen bepaald worden. ‘Op deze manier kan de stoel worden afgesteld op de persoonlijke behoeften van patiënten’, stelt student kunsteducatie Ruth Slob.
Wellness
Hoe de visueel gehandicapten zullen reageren op de Snoezelstoel, is nog even spannend. De installatie is nog niet getest op de doelgroep. Toch zijn de studenten ervan overtuigd dat er toekomst zit in hun ontwerp. Bijvoorbeeld als installatie bij uitgaansgelegenheden. Of als wellness-stoel.