'Snijden in de programmering zou een desinvestering zijn'

De gemeente Utrecht ontkomt er niet aan om de subsidie aan het muziekgebouw TivoliVredenburg te verhogen met 1,9 miljoen euro, zegt Carolien Gehrels. De voormalige Amsterdamse PvdA-cultuurwethouder is voorzitter van het 'onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg'. Dat bracht donderdag haar advies uit aan het stadsbestuur over hoe het Utrechtse muziekgebouw in de toekomst rendabel kan draaien.

Ronnie Flex en Lil Kleine ontvangen de 3FM Award voor beste single tijdens de uitreiking van de jaarlijkse radioprijzen in TivoliVredenburg.Beeld anp

Het gigantische complex met vijf zalen voor onder meer pop, klassiek en jazz kostte 156 miljoen euro, tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Na de opening in juni 2014 liep het tekort snel op.

Hoe kan dat?
'Het is een uniek gebouw qua grootte en capaciteit in het hart van de stad. Maar de huisvestingskosten zijn wel uitzonderlijk hoog: 9,6 miljoen euro per jaar, 3,5 miljoen euro hoger dan de vorige onderkomens van Tivoli en Vredenburg bij elkaar. Die lasten zijn niet op te brengen met de 8 miljoen euro subsidie die TivoliVredenburg nu krijgt.

'Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren. Op het personeel valt evenmin te bezuinigen. Zij verdienen al minder dan in vergelijkbare podia en er zijn relatief veel vrijwilligers actief. Er moet dus geld bij, jaarlijks 1,9 miljoen euro. Plus nog 400 duizend euro de komende vier jaren, voor extra investeringen in programmering en zakelijke inkomsten. Die zullen zich uiteindelijk terugbetalen.'

Uw commissie ziet dus geen heil in een van de suggesties in het rapport van de Utrechtse Rekenkamer eind vorig jaar, om de kosten te drukken door te snijden in de programmering?
'Snijden in de programmering zou een desinvestering zijn. Als je zo'n geweldig mooi en groot gebouw neerzet, moet je daar het maximale uithalen. Er zouden juist meer activiteiten en festivals moeten worden georganiseerd waarbij het hele TivoliVredenburg wordt gebruikt; daarvoor leent dit complex zich zo goed. Ook overdag zou er meer te beleven moeten zijn, zodat het continu als een ontmoetingsplek fungeert. Dat komt de uitstraling van de stad ten goede en levert ook meer horeca-inkomsten op. Zo bind je bovendien nieuw publiek aan je gebouw.'

TivoliVredenburgBeeld TivoliVredenburg

De gemeente moet bijbetalen. Jullie hebben dus niet het ei van Columbus om meer inkomsten te genereren zodat het gebouw met de huidige subsidie kan draaien?
'TivoliVredenburg moet zelf ook aan de oplossing bijdragen. Onze aanbeveling is dat er een zakelijk directeur wordt aangesteld. Er moet meer geld binnenkomen met zaalverhuur, zakelijke verhuur van het gebouw voor bedrijfspresentaties en een scherpere selectie bij de programmering. De horeca-opbrengsten zullen stijgen als TivoliVredenburg straks een terras heeft aan het water, als het water weer door de singel voor het gebouw stroomt. En sommige kaartjes zullen duurder worden.'

Maar dat is toch net wat de bezoeker niet wil? Studenten in de stad hebben het al niet breed, en Utrechters gaan dan wellicht liever naar een andere stad om hun favoriete band te zien.
'Dat verhogen van prijzen moet met beleid gebeuren en bezoekers niet afschrikken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden