recensieTheater

Smoeder – 15 jaar later is een warm weerzien met de twee Brabantse moeders uit 2004 ★★★☆☆

De voorstelling is herkenbaar, maar tegelijkertijd ook nieuw, sympathiek en grappig.

Smoeder - 15 jaar later Beeld null
Smoeder - 15 jaar later

Het idee voor de voorstelling ontstond tijdens een mindfulness-safari. Acteur Marcel Musters en schrijver Maria Goos kwamen ergens onderweg te praten over een stuk dat ze ooit samen hadden gemaakt en een
geïnteresseerde reisgenoot vroeg of ze het nog ergens kon gaan zien. Nee, zeiden de makers, want Smoeder, zoals het heette, dateerde uit 2004.

En toen begon het te kriebelen bij Goos en Musters. Dat stuk, over hun (toentertijd al overleden) Brabantse moeders, zouden ze best weer willen oppakken. Maar in pakweg vijftien jaar gebeurt er nogal wat – Goos en Musters waren niet meer die mensen van weleer, en Smoeder zat vol persoonlijke elementen en observaties.

Zo ontwikkelde zich gaandeweg Smoeder – 15 jaar later, een vertelvoorstelling rondom Thea Musters en Rietje Goos, moeders die inmiddels al zoveel langer dood zijn, en hun twee kinderen, die ouder en wijzer zijn geworden.

Het is een warm weerzien met het stel. Op toneel twee stoeltjes, een tafel en een pot thee, en dan de verhalen. Goos en Musters geven hun moeders vrij spel, kloeke Brabantse dames uit een ander tijdsgewricht, die met hun nuchtere kijk nog genoeg zinnigs te zeggen hebben over het huidige. En hiertussendoor het relaas van Goos en Musters zelf, over de wendingen die hun levens namen, over ziekte en verlies, maar ook over de voordelen van het ouder worden. En als Maria en Marcel zichzelf een beetje te serieus dreigen te nemen, zijn daar de moeders die met hun laconieke commentaar de boel in evenwicht brengen. Herkenbaar, maar ook weer nieuw, sympathiek en grappig. Alles goed en wel, merken de moeders ten slotte op, maar waarom ze nou voor hun rust op safári moesten?

Smoeder – 15 jaar later

Theater

★★★☆☆

Door Mugmetdegoudentand. Tekst en spel: Marcel Musters en Maria Goos. 

22/3, Bellevue, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden