FilmrecensieSmallfoot

Smallfoot is een onnodig opgetuigde animatiefilm, die bij vlagen best amusant is (twee sterren)

Yeti’s die niet geloven in mensen: leuk uitgangspunt voor een kinderfilm, maar waarom al die extra poespas?

Beeld uit Smallfoot (Karey Kirkpatrick). Beeld
Beeld uit Smallfoot (Karey Kirkpatrick).

Mensen hebben gruwelijk kleine voetjes, vinden de Yeti’s in de animatiefilm Smallfoot. Gelukkig bestaat de mens niet echt. Een mythisch figuurtje is het, nooit daadwerkelijk waargenomen – in elk geval niet door Migo en zijn harige, grootvoetige soortgenoten, die vredig ergens in de hogere regionen van de Himalaya leven.

Totdat Migo op een dag toch een mens ontmoet. Het zet alle overtuigingen waarmee hij is opgegroeid op losse schroeven. Omgekeerd is het natuurlijk ook een schok (de Verschrikkelijke Sneeuwman bestaat dus toch!), maar in Smallfoot draait het om het perspectief van de Yeti’s.

Het is een leuk uitgangspunt, die omkering van zaken. Maar na een voortvarend begin lijkt het of de makers van Smallfoot er toch weinig heil in zagen. Ze dwalen steeds verder af van het eenvoudige concept en halen er van alles bij: een Freek Vonk-achtige dierenavonturier die alles doet voor betere kijkcijfers, een ontluikende romance tussen Migo en een paarsharige Yeti, een stel vermoeiend onhandige sidekicks. Op onverwachte momenten beginnen de hoofdpersonen plots te zingen; het is alsof er op het laatste moment ook nog liedjes aan de film zijn toegevoegd, uit angst dat het anders te saai werd.

Zo wordt Smallfoot een onnodig opgetuigde animatiefilm die bij vlagen best amusant is en de aandacht vasthoudt, maar ook verbazingwekkend snel weer uit het geheugen verdwijnt. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de belangrijkste boodschap die de film kinderen wil meegeven: geloof niet blind wat je verteld wordt, maar blijf openstaan voor nieuwe ideeën.

Smallfoot, Animatie/jeugd. Regie: Karey Kirkpatrick. 97 min., in 253 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden