Drama

Small Gods

Schone lelijkheid in Vlaanderen

Bor Beekman

De roadmovie Small Gods begint met een botsing. Een jonge vrouw, Elena (Steffi Peeters), rijdt met haar auto in op een berg opgestapelde houtblokken, rook kringelt uit de motorkap omhoog. Het oogt als een half geslaagde suïcidepoging. Haar kindje komt om, zelf belandt Elena in het ziekenhuis. Veel tijd om te herstellen krijgt ze niet. Nog wazig van de klap of de medicijnen, wordt ze uit het ziekbed ontvoerd door David (Titus de Voogdt), een jongen in doktersjas die rondrijdt in een gestolen autobus en beschadigde vrouwen oppikt. En zo kan de beweeglijke opzet van Small Gods zich vervolgen. Cameraman Nicolas Karakatsanis, de broer van debuterend regisseur Dimitri, vangt de reis door het Vlaamse landschap in poëtische, beweeglijke beelden, losjes gekadreerd. Met een scherp oog voor schone lelijkheid; verloederde fabrieksgebouwen, een vlieger ingeklemd tussen elektriciteitsmasten.

Die droomachtige reissequenties worden onderbroken door fragmenten van een gesprek tussen Elena en haar kettingrokende advocaat. Ze blikt terug op de roadtrip met David, die een bloederige afloop kende. Nu ziet de politie haar als verdachte.


De vorm van Small Gods, met Elena als onbetrouwbare verteller, is weinig origineel, maar wel nodig om enige greep te houden op de met mystiek en hristussymboliek overladen film. Toch bezwijkt Small Gods uiteindelijk alsnog onder alle spirituele pretentie.


Juist wanneer regisseur en scenarioschrijver Dimitri Karakatsanis lijkt in te zien dat zijn roadmovie toch wat uitleg en antwoorden vereist, worden de dialogen krampachtig. En dan zijn de beperkingen in het spel van de onervaren cast ook goed zichtbaar.


Als debuutfilm is het geïmproviseerd en vrijwel zonder budget geschoten Small Gods een interessante, maar ook weinig evenwichtige oefening. Visueel prikkelend, met enkele opvallend surreël-komische scènes. Zoals die waarin David een potje bokst met God. God, een hoogbejaarde man met scheefgeslagen neus, hoekt David zonder pardon tegen de grond.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden