boekrecensiekort

Smakelijk kookboek uit de 16de eeuw, met recepten voor hoerenscheetjes en gekloven nonnen

Nell Westerlaken

Onlangs nog hoerenscheetjes geserveerd aan uw dinergasten? Of gekloven nonnen op tafel gezet? Een 16de-eeuwer zou er niet van opkijken, die at tenslotte ook Dietse pap en Deuse Geertjes. Ze zijn te vinden in Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593, dat is hertaald en voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie over de arts en zijn cuisine. Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands wonnen er eind vorig jaar de Joop Witteveenprijs mee voor onderzoek naar historische eetcultuur.

De smakelijkheid van het boek zit niet zozeer in de recepten – waarvan een aantal ook is ‘hertaald’ naar de tegenwoordige tijd – maar in de uitbundige beschrijvingen en illustraties van de keuken- en tafelcultuur uit de tijd van de dokter. Het cocboeck was een bijlage van een medecynboec. Veel vlees en veel dure specerijen, luidde het advies van de dokter, dan voorkom je ziekten. Vaak ging er nog royaal suiker in de gerechten, ook de hartige, zoals in de Deuse Geertjes, een soort koekjes van onder meer kalfsvlees, eieren, saffraan, rozenwater, kaneel en krenten. Eet smakelijk.

Christianne Muusers en Marleen Willebrands: Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593. Sterck & De Vreese; € 29,95.

null Beeld Sterck & De Vreese
Beeld Sterck & De Vreese

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden