Review

Smaakvol komische Truman met uitstekende cast

Het smaakvol komische Truman gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen. De twee hoofdrolspelers zijn uitstekend gecast en wekken de band tussen de twee mannen mooi tot leven.

Beeld uit de film Truman. Beeld
Beeld uit de film Truman.Beeld

Zelf wilde vijftiger Tomás niet komen, maar zijn vrouw heeft hem overgehaald. Dus zit hij nu hier, overgevlogen vanuit Canada, in het Madrileense appartement van zijn ongeneeslijk zieke vriend Julián. Nu zijn leven hoogstens wat kan worden uitgerekt, heeft Julián besloten de behandeling stop te zetten.

De tijd die hem rest wil hij niet in een ziekenhuis doorbrengen, vertelt Julián. Desnoods zal hij zelf de stekker eruit trekken. Een besluit dat Tomás lastig te verkroppen vindt en dat het doel van zijn missie ongewis maakt: blijft hij vier dagen in Spanje om Julián op andere gedachten te brengen, of om in berusting afscheid te nemen?

Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar het is de Catalaanse scenarist-regisseur Cesc Gay ook om andere zaken te doen. Het opvallend gemoedelijke, ondramatische en smaakvol komische Truman gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen, en over de speciale dynamiek die een stevige vriendschap kan hebben - zeker wanneer ze noodgedwongen ten einde loopt.

Julián, die Tomás midden in de nacht opbelt voor een slaapdronken gesprek, is waarschijnlijk altijd al de overheersende van de twee geweest. En de nuchterste. 'Als je naar Thailand gaat koop je toch ook een landkaart?', zegt hij wanneer hij een zelfhulpboek over sterven wil aanschaffen. Huilen in Tomás' bijzijn, dat kan hij nog altijd niet.

Truman. Drama. Regie Cesc Gay. Met. Javier Cámara, Ricardo Darín, Dolores Fonzi 108 min., in 20 zalen.

En dan is er nog de titelfiguur. Gay, die een internationale filmhuishit scoorde met het coming-of-agedrama Krampáck (2000), geeft de film richting doordat Julián een nieuw thuis moet vinden voor zijn astmatische boxer Truman. Terwijl het zich laat raden hoe dat probleem wordt opgelost, blijft het ontroerend om de mannen bezig te zien met de zich nergens van bewuste hond. Bijvoorbeeld als ze naar de dierenarts gaan, en Julián wil weten hoe Trumans aanstaande rouwproces draaglijk kan worden gemaakt: misschien een naar zijn baasje ruikend T-shirt in de mand?

Javier Cámara (Tomás) en Ricardo Darín (Julián) zijn uitstekend gecast. De eerste speelt zijn personage overtuigend zorgzaam, geduldig, maar ook wat nerveus, de tweede met twinkelogen boven een ongeschoren kin. Terwijl je je de ene acteur onmogelijk in de rol van de andere kunt voorstellen, wekken ze de band tussen Tomás en Julián mooi tot leven. Twee sympathieke makkers zie je, in alle kalmte worstelend met het slotakkoord van hun vriendschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden