Slumdog Millionaire, Ciske de Rat, Nikita, The Cotton Club

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
null Beeld geen
Beeld geen

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008)

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

De personages maken de gruwelijkste dingen mee en toch knallen de kleuren van het scherm. Alleen al de bonte, pittige stijl maakt duidelijk waar Slumdog Millionaire om draait: liefde, hoop, doorzettingsvermogen en levenslust. Held is de jonge Indiase wees Jamal, opgegroeid in de sloppenwijken van Mumbai. Tijdens zijn optreden in een populaire tv-quiz scoort hij verbijstering en ongeloof door de lastigste vragen correct te beantwoorden. Bij zo'n schoffie moet wel sprake zijn van doorgestoken kaart, is dan al snel de conclusie, en Jamal wordt gearresteerd. Wanneer hij in het politiebureau aan zijn verhaal begint en vertelt hoe hij aan zijn juiste antwoorden kwam, gaat deze bewerking van Vikas Swarups roman Q & A (2005) pas echt goed van start. Springend door Jamals ellendige geschiedenis rent de camera door de steegjes van Mumbai; het volgende moment zien we toeristische plaatjes van een sprookjesachtig decor.

Kortom, een film die je ondanks zijn treurige setting toch met een fijn gevoel achterlaat. Geen wonder dat Slumdog Millionaire een zegetocht werd voor regisseur Danny Boyle, die sinds Trainspotting (1996) niet meer zo'n succes (aan de kassa en bij critici) had gekend. De film bracht wereldwijd 377 miljoen dollar op en won zeven Bafta Awards, vier Golden Globes en acht Oscars, onder meer voor Boyles regie en het script van Simon Beaufoy.

Wat intussen vaak vergeten wordt, is dat Boyle een co-regisseur had: hij vroeg de Indiase Loveleen Tandan die credit te delen, omdat ze zo'n essentieel aandeel had gekregen in de totstandkoming van de film. Oorspronkelijk zou Tandan alleen de casting doen, maar dat veranderde toen ze Boyle en scenarist Simon Beaufoy adviseerde de film gedeeltelijk in Hindi op te nemen. Die goede raad werd gehoord en nog mooier: Tandan mocht de Hindi-dialoog schrijven in plaats van scenarist Beaufoy. Vervolgens promoveerde Boyle Tandan tot co-regisseur omdat, zoals hij vertelde aan The Times of India, 'ik haar elke dag bij me had en ontzettend op haar vertrouwde om geen grote fouten te maken'. Altijd fijn, als een gelauwerd filmmaker zich zo bescheiden opstelt.

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Geslaagd drama, spelend in de jaren dertig, over een straatjongetje dat veel te weinig liefde krijgt en daarvan de bittere consequenties moet dragen. De dialogen zullen nooit lesmateriaal worden, maar de keuze van de makers om het perspectief bij de jonge belhamel te leggen (en niet bij zijn onderwijzer, zoals het boek van Piet Bakker en een eerdere verfilming uit 1955 deden), ook aandacht te besteden aan de politiek-maatschappelijke achtergrond en Frans Bromet de film vanaf de schouder te laten draaien, resulteerde in, jazeker, een Hollandse klassieker.

Nikita (Luc Besson, 1990)

Arte, 01.00-02.50 uur.

Pittige Anne Parillaud als drugsverslaafde, die door de politie wordt ingezet en haar hart laat zien als zij verliefd wordt op Jean Hugues Anglade. Stijlvol maar koel, in 1993 door John Badham nagemaakt als The Assassin, met Bridget Fonda in de hoofdrol.

The Cotton Club (Francis Ford Coppola, 1984)

ARD, 01.55-03.55 uur.

Vrijwel volledig betaald met privégeld (van twee clubeigenaren uit Las Vegas) en een commerciële flop, dit fraaie portret van de befaamde jazzclub in New York, waar misdaad en muziek samenkwamen. Met Richard Gere en Gregory Hines, en veel smakelijke muziek, waardoor de Duitse nasynchronisatie enigszins overkomelijk wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden