Slow West is fascinerend verhaal over menselijke natuur

Slow West levert een fascinerend, complex verhaal over de menselijke natuur en mythologisering. En dat in een krappe 84 minuten. Regisseur John McLean weet een uit gekauwd genre als de western fris te houden.

Michael Fassbender in Slow West. Beeld .

Jay reist in de western Slow West smoorverliefd zijn buurmeisje achterna. De Schotse rijkeluisjongen met gladde wangen trekt optimistisch op zijn paard het Amerika van 1870 in. Het handboek Ho! for the West! in de bagage; zijn pistool gebruikt hij alleen om 's avonds mee naar de sterren te schieten.

Een naïeveling vol dromen in een gebied waar je wordt omgelegd voor een dollar. Het is een godswonder dat Jay Colorado überhaupt wist te halen, stelt outlaw Silas bij hun ontmoeting. Hij neemt de 16-jarige romanticus onder zijn hoede om hem door een land te loodsen waar overal gevaar loert en niemand te vertrouwen is. Silas kan het weten: als beschermer van Jay heeft ook hij een verborgen agenda.

Slow West is eigenlijk een roadmovie die zich afspeelt in de tijd dat er bijna nog geen wegen waren. Het is een aaneenschakeling van ontmoetingen die soms bijna surrealistisch aandoen zoals een ontmoeting met een trio Congolese muzikanten, te midden van het niets en soms onder hoogspanning staan. Debuterend regisseur John McLean serveert ze met een geamuseerde blik en een snuf zwarte humor die soms doet denken aan de gebroeders Coen.

De twee personages die McLean samen op pad stuurt, leveren een fijn contrast op. De cynische, ruige Silas, die door acteur Michael Fassbender ook sympathiek blijft als hij mensen executeert. En Jay, wiens positieve instelling nagenoeg niet wankelt, hoe vaak hij ook wordt geconfronteerd met de slechtheid van de mens. Dankzij acteur Kodi Smit-McPhee wordt hij daardoor geen naïef sulletje, maar 'een wonder', zoals Silas op een gegeven moment half jaloers verzucht.

Het zijn dat soort dingen waardoor McLean een uitgekauwd (en vaak doodverklaard) genre als de western toch fris weet te houden. Telkens gebeurt er in Slow West net iets anders dan je verwacht, elke scène kantelt de blik een beetje. McLean toont het Wilde Westen eerst zoals we het denken te kennen - als een ruige plek waar alleen de slimsten en sterksten overleven - en zet vervolgens vraagtekens bij dat cynische beeld.

Het camerawerk van Robbie Ryan past daar prachtig bij: hij durft de schoonheid te zien in de rook van een afgebrand indianendorp, hij laat roze bloemen langs de stoffige weg uit het beeld knallen.

Heeft Silas of Jay gelijk? Is dit Amerika een moreel niemandsland of een romantisch gebied? Slow West levert een fascinerend, complex verhaal over de menselijke natuur en mythologisering - en dat in een krappe 84 minuten.

Slow West. Western. Regie: John McLean. Met: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender. 84 min., in 12 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.