Slimste

‘Welke komiek wordt door 98 procent van de Nederlanders herkend?’ Anniko van Santen wist het antwoord: André van Duin. Daarmee kun je op televisie de slimste zijn – en sta je politieberichten voor te lezen in Opsporing Verzocht....

Jean-Pierre Geelen

De slimste: sinds een paar weken is het een late-nightgame, dagelijks om half elf op RTL 4. Het idee: drie BN’ers strijden dagelijks, de winnaar komt de volgende dag terug, tot aan een finale, ooit.

Vorige week hoefde acteur Edo Brunner niet erg zijn best te doen om overtuigend de onnozele hals neer te zetten. Yvonne Kroonenberg was maandag zijn opvolger. Ze had een hondje op schoot en net een boek geschreven. ‘Gewoon weer een mannenboekje’. Naast haar: Marc de Hond en Anniko van Santen. En presentator Martijn Krabbé, man zonder eigenschappen maar met een omgekeerd evenredige staat van dienst op de studiovloer.

De Hond wist wat lucide dromen zijn en wie Alfred Jodokus Kwak is. Maar niet wat de letters IQ betekenen. Kroonenberg wist niets van popmuziek. ‘Daar luister ik al sinds 1971 niet meer naar.’ Ook Salvador Dalí was een probleem. Voor haar pleitte dat ze nooit van De TV Kantine had gehoord. ‘Is dat op televisie of zo?’

Het was kortom hard werken voor Anniko van Santen.

Als beroepskijker hoor je dit vooral te duiden als een slimme strategische zet van RTL in de eeuwigdurende slag om de kijker. Ooit trok de zender op dit tijdstip torenhoge kijkcijfers met Barend & Van Dorp. Dat is lang geleden. Inmiddels is de late avond voor Hart van Nederland (SBS), NOVA en Pauw & Witteman. Op RTL kwam 4 In het Land, maar dat flopte. Lang was er niets van betekenis. En nu dus De slimste, een Belgisch product uit de inboedel van Talpa.

De slimste is volgens de website van RTL ‘een hoogstaande kwis met een flinke dosis humor.’ Ik vind het vooral een lange kwis: een vol uur.

De Vlaamse regisseur en presentator Jan Verheyen is er ‘deskundoloog’. Hij geeft commentaar bij antwoorden. ‘Mijn dochter krijgt nachtmerries van het sprookjesboek van koningin Fabiola. Niet van die sprookjes, maar van de foto op de achterflap’, zei hij. Krabbé: ‘Nou zeg!’ Verheyen, later: ‘Ik wou nog even zeggen dat ik geweldig voorstander ben van windenergie. Alleen onder die viaducten – dat rijdt zo lastig, vind je niet?’

Dat moest haast wel de flinke dosis humor zijn.

Kroonenberg viel af. Anniko van Santen was opnieuw de slimste van de avond. Voorlopig dan, want Viola Holt moest nog komen. Spannend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden