Slijpstenen voor de ongeoefende gamersgeest

Ongeveer honderd nieuwe computerspellen verschijnen er rond de feestdagen in de winkel. Daarin wordt vooral geschoten en geraced, maar er zijn ook steeds meer games die naast de duimen ook de hersens kietelen....

Door Peter van Ammelrooy

Hij ligt in de speelgoedwinkel op hetzelfde schap als het naar bloed ruikende computerspel Gears of War of het naar smeltend rubber riekende Need For Speed Carbon. Maar Passport To Rome is niet écht computerspel, maar een interactieve reisgids voor de stad die op zeven heuvels is gebouwd.

De Passport To-reeks biedt tips voor hotels en musea, een talengids en wandelingen met gesproken commentaar in zeven Europese steden (waaronder Amsterdam). Sony ontwikkelde de gids met uitgever Lonely Planet voor de PlayStation Portable (PSP).

Handig? Misschien niet. Maar Passport To.. laat wel een trend zien. Op de spelcomputer – ooit exclusief het terrein van puistige pubers – verschijnt steeds meer software die is losgezongen van het medium games. Al eerder introduceerde Sony voor reizigers met een PSP Talkman. Hiermee kan de bezitter een blauwe papegaai, Max, in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Japans naar de weg laten vragen.

Dit soort titels zijn een uitkomst voor de Sinterklaas die zoekt naar ‘verantwoorde’ games in plaats van het gebruikelijke geschiet en gesjees. Kiezen was toch al geen sinecure, met 300 tot 400 titels die elk jaar op de markt verschijnen, waarvan een derde met Kerst.

Mega-verantwoord zijn in elk geval de slijpstenen voor de geest die Nintendo uitbracht voor zijn portable DS. Brain Training en Brain Academy beloven hersengymnastiek die zelfs de wat verouderde breinen bij de tijd houdt. De twee spellen bieden een mix van cijfer- en letterpuzzels.

Wie daar op is uitgekeken kan zich wagen aan de 400 breinbrekers in Sudoku Master (het populaire wiskundige vakjesspel) of zijn Engelse taalvaardigheid aanscherpen met English Training (beiden voor de DS). De ‘cursus’ is geënt op de taalexamens die elk jaar door drie miljoen Japanners worden afgelegd.

Is een educatief spel al geen uitzondering meer, ook titels voor de kleintjes worden minder zeldzaam. Ondanks de de afstandsbediening van de spelcomputers die voor kinderen een struikelblok blijft. Sony heeft daar voor zijn PlayStation 2 iets op gevonden.

Buzz Junior Jungle Party is ontwikkeld is voor de knoppendoosjes bij de interactieve quiz die Sony vorig jaar op de markt bracht. Een buzzer bestaat uit een grote ronde rode knop en vier kleurentoetsen. Werden die in de originele spellen (Buzz The Music Quiz en Buzz The Big Quiz) gebruikt om een beurt te claimen en het antwoord op een meerkeuzevraag te geven, nu kunnen kinderen er apen, een winderige gorilla en een neushoorn in de veertig mini-spelletjes in Jungle Party mee besturen.

Eenvoudig in bediening is ook de zevende titel in de reeks karaoke-spellen van Sony voor zijn PlayStation 2. SingStar Legends wordt geleverd met twee microfoons. Plug die in de spelcomputer en blèr mee met dertig popklassiekers als Respect van Aretha Franklin en Madonna’s Papa Dont’t Preach. Twee teams van elk maximaal vier deelnemers kunnen elkaar vocaal bevechten. Het spel heeft een ingebouwde virtuele jury, die valser uit de hoek kan komen dan Henk-Jan Smits in X-Factor.

De stem is ook een factor in Nintendogs, meer een simulatie dan een spel rond honden die nooit in de tuin poepen maar wel blaffen als het baasje ze roept. Met de ingebouwde microfoon van de Nintendo DS kunnen de beestjes gesproken bevelen aanleren. Nintendogs is hét succesverhaal van de DS: wereldwijd zijn het afgelopen anderhalf jaar al zeven miljoen virtuele honden verkocht.

Wie verantwoorde titels zoekt voor de verwende gamer komt ook al snel uit bij simulatiespellen. Leunstoelpiloten zullen een moord doen voor Flight Simulator X, alweer de tiende editie van de kwart eeuw oude vliegtuigsimulator voor de pc van Microsoft. Nog steeds kunnen gamers een vlucht van Schiphol naar de Prinses Juliana-luchthaven op Sint Maarten tot de minuut nabootsen (de vluchtduur is 9 uur). Maar ze kunnen ook bijzondere missies kiezen, zoals de redding van oliewerkers van een brandend boorplatform.

Sinterklazen die nog altijd treuren om het verlies van hun modeltreinen kunnen zichzelf troosten met Sid Meier’s Railroads. In dit spel voor de pc moeten gamers een onbeduidend spoorlijntje uitbouwen tot een continenten dekkend netwerk. Misschien een aardig idee voor de directies van de Spoorwegen, Nedrail en ProRail. Kunnen ze oefenen zonder dat ze de reizigers steeds weer op nare surprises hoeven te tracteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden