Sleur is een roofdier

Wat is het verschil tussen een trut en een tut?

Koenders Edith

Sleur is een roofdier is een titel die alleen de Hilversumse schrijfster D. Hooijer (1939) had kunnen bedenken. Zij gaf deze aan haar nieuwe verhalenbundel, de derde sinds ze in 2001 debuteerde.

En ook alleen zij kan een verhaal beginnen met: 'Als ik het zou uitmaken zou hij me komen dooien op een nacht dat de wind mijn gegil zou overstemmen'. Pats, boem, je zit midden in het laatste verhaal 'Het gelaat van Ludmilla' waarin uit wraak, haat en liefde heel subtiel drie moorden worden gepleegd.

Het bijzondere is dat de schrijfster daar niet moeilijk over doet. Haar personages mogen dan wat zonderling zijn, hun beweegredenen zijn heel begrijpelijk. De wereld die Hooijer schept is vooral ook zo aangenaam en vanzelfsprekend door haar eigenzinnige, verrassende en humoristische manier van schrijven. Zoals de poging die wordt ondernomen om het verschil tussen een tut en een trut te definiëren: 'Een trut is iemand die liever het woord tut gebruikt.'

Weliswaar pakt Hooijers onalledaagse talent om zich te verplaatsen in haar zeer uiteenlopende personages in het ene verhaal wat beter uit dan in het andere. 'Sneeuwwit en Iris' is bijvoorbeeld al te raadselachtig, maar haar circusartiesten uit het verhaal 'Winterkwartier' zijn zo levensecht als het maar kan.

Manuel die na een mislukte salto altijd hoofdpijn heeft en 'oplichterswerk' doet tot hij na een operatie weer kan rekenen en beseft dat de mensen altijd geweten hebben hoe hij ze oplichtte.

Zijn vader, die na een overspelige nacht met zijn ex-vrouw zingt: 'rinkel je ketens de kerel is kwaad/dit is het lied van de minnaar die haat'. En de ik-figuur die een half leven later aan Manuel vraagt of hij even voor haar verloofde kan spelen omdat de zanglerares van de zanger die zij op de piano begeleidt zo jaloers is.

Terwijl dit verhaal opgewekt eindigt met 'hij geeft een klap op zijn stuur zodat de toeter even gaat', stapt de verlaten minnaar uit een ander verhaal van het balkon: 'Sla achterover van jezelf. Spring van je af.'

Hooijer prikkelt en kriebelt. Niet om te behagen, niet om te pesten, maar gewoon - omdat ze het niet laten kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden