Slechte mensen en klootzakjes

Aan Bram Moszkowicz hangt een geurtje van nietdeugen. Die indruk blijft hangen na het artikel over de advocaat in Elsevier....

Het uitzoeken van een stamboom was tot voorkort een typische blanke-mannenvuthobby, maar sinds archieven zijngedigitaliseerd, doen ook jongeren eraan. Elsevier bespreekt de trend endoet wat tips aan de hand. Een paar tips krijgt ook premier Balkenende, diein het cartoondebat 'consequent onduidelijk' is geweest. De premier is hetmet iedereen eens en zingt daarna zijn eigen respect-couplet. Dat moet Robin Linschoten tegen de borst stuiten. De oud-staatsecretaris zegt ooitte zijn gevraagd minister te worden. Maar hij had toen geen zin. Nu heefthij die zin wel, mits hij iets te doen krijgt. Dat kan. Werk genoeg.Bijvoorbeeld 'dertig Marokkaanse klootzakjes die de samenleving verziekengewoon bij kop en kont oppakken'. Het nieuwe boek van Heleen van Royen kanLinschoten laten liggen, want volgens Elsevier is het hoogstens een'literaire snack'. Daar denkt de schrijfster zelf anders over. In HP/DeTijd vindt zij zichzelf een nieuwe en zelfs betere Gerard Reve, want dieis als volksschrijver mislukt. De aanval is nu eenmaal de besteverdediging. Dat moet tv-journalist Fons de Poel (KRO) ook hebben gedachtbij het breken van een lans voor het programma Boemerang. Zijn nieuweproject is een tv-profiel van Bassie en Adriaan, zeker geen geval vanonbekommerd lachen. Dat laatste is sowieso niet meer aan de orde. Volgensarabist Hans Jansen zijn de cartoonrellen namelijk een gevolg van debananenschil die de Iraanse en de Syrische overheid hebben neergelegd.Denemarken is tot eind 2006 lid, en wellicht in juni zelfs even voorzittervan de VN-Veiligheidsraad. In dat licht komt het Iran en Syrië niet slechtuit de Denen een imago van verstokt anti-islamitisch te bezorgen. Voormeer kennis over Iran is deze week echter Vrij Nederland een betere bron,dankzij een portret van president Mahmoud Ahmadinejad. Hij wordt een'fundamentalistische volksdienaar' genoemd, maar dan wel eentje die zichomringt met een kleine groep vertrouwelingen. Andere 'slechteriken' in VNzijn Lucia de B., Willem Holleeder en misschien de geliquideerde EvertHingst. Hoewel. Hingst was volgens VN een spion van de AIVD. Onder degoeden moeten we in elk geval de bounty hunters scharen. Dat zijn departiculiere premiejagers die in de VS jacht maken op criminelen. Ook demedici in een Tilburgse ivf-kliniek behoren tot de good guys. Mettechnische hulpmiddelen proberen zij de dobbelsteen om zwanger te worden zo te manipuleren dat hij op zes valt. Dat lukt niet altijd, want de factorgeluk wordt bij zwangerbeluste vrouwen vanaf 32 jaar steeds groter.

Ook De Groene Amsterdammer heeft een profiel van Ahmadinejad, dat nogverontrustende van toon is dan dat in VN. De man is een beul geweest in degevangenis en heeft mensen verhoord en gedood. Ten slotte voor wie het nogniet wist: Rita Verdonk is een slechte minister.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden