Slecht jaar voor Nederlandse film: bioscoopopbrengsten gehalveerd

Of het een crisis mag worden genoemd, daarover is de filmwereld het oneens. Dat het marktaandeel van de Nederlandse films momenteel schrikbarend laag is, valt niet te ontkennen. Nog slechts 10 procent van de bioscoopinkomsten komt uit films van eigen makelij.

Hoe moet het nu verder met de Nederlandse film?

Dat is een halvering na een reeks succesjaren waarin 20 procent van de inkomsten uit Nederlandse films kwamen. Dat blijkt uit cijfers die onlangs werden gepresenteerd door de filmindustrie.

Er zijn dit jaar in het oog springende flops, zoals Prooi van Dick Maas (31 duizend bezoekers) en De held van Menno Meyjes (21 duizend). Problematischer is dat de Nederlandse titels gemiddeld slechter presteren. Ook is er een tekort aan echt grote klappers. In een jaar zonder Gooische Vrouwen is het dan al snel crisis.

De belangrijke decembermand woog nog niet mee in de grafiek. Met Soof 2, vanaf donderdag in 130 bioscoopzalen en nu al goed voor een Lady's Night-record (75 duizend bezoekers), zou de achterstand in de prognose kunnen worden ingelopen. Het eerste deel van de romantische komedie was in 2013 althans goed voor zo'n 800 duizend bezoekers.

Toptien best bezochte films met release in 2016

Rokjesdag - 400.000
Woezel & Pip - 225.000
Knielen op een bed violen - 223.000
Hartenstrijd - 172.000
Club van Sinter-klaas & geblaf op de pakjesboot - 172.000
Hart Beat - 138.000
Tonio - 128.000
Meester Kikker - 116.000
Familieweekend - 101.000
Meesterspion - 100.000

Kwaliteit

'Soof 2 scheelt je hooguit een paar procent', meent Ron Sterk, directeur van Vue, de op één na grootste bioscoopketen van Nederland. 'Het blijft zorgwekkend. Ook voor ons is een gezond Nederlands aanbod van belang.'

Sterk wijt de achterstand voor een deel aan de kwaliteit van de Nederlandse films. 'Je concurreert met de top van Europa en het spektakel uit Amerika. Het moet een bioscoopkaartje van 9 of 10 euro wel waard zijn.' Het totaal aan bioscoopinkomsten, inclusief de buitenlandse films, is juist gegroeid, zegt hij. 'Met 6 procent. Dat komt vooral door de nieuw gebouwde bioscopen, maar het betekent wel iets.'

Polder glamour in het slop

2016 is geen goed jaar voor de Nederlandse film. Er wordt gesomberd en gemopperd, en producenten, regisseurs en subsidiegevers wijzen naar elkaar. Wat is er aan de hand? En waarom kijkt iedereen naar Denemarken? Lees het hier. (+)

Peter de Haan, distributeur van Soof 2 namens Dutch Film Works, heeft hoge verwachtingen van zijn titel, maar ook hij ziet niet gebeuren dat die ene film het jaar goedmaakt. 'Dat scheelt je een procentje.'

Waar de publieksfilm in eerdere jaren floreerde, bleef de meer artistieke film juist sterk achter in bezoekersaantallen. 2016 kende wel succes voor een tweetal minder conventionele boekverfilmingen: Tonio van Paula van der Oest trok 128 duizend bezoekers, Beyond Sleep van Boudewijn Koole haalde er 49 duizend. Ook Nederlandse documentaires doen het vergeleken met eerdere jaren goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden