Review

Skyfall is misschien wel de beste Bondfilm tot nu toe

Skyfall, de 23ste Bond, is na de vorige, over twee delen uitgesmeerde afleveringen, weer een volledig op zichzelf staand 007-avontuur. We treffen de geheim agent ergens in exotische oorden, vertrouwd rennend, schietend, knokkend en achtervolgend (auto, motor, trein, hoge brug), tot zijn charmante MI6 secondante hem per ongeluk omver schiet en Bond de diepte in lazert.

Bor Beekman
Scène uit Skyfall. Beeld Francois Duhamel
Scène uit Skyfall.Beeld Francois Duhamel

M - het laatste optreden van de immer uitstekende Judy Dench - tikt zijn postuum al, maar dan meldt haar favoriete agent zich weer, vol wrok en in deplorabele staat.

Bond voelt zich afgeschreven, maar moet flink aan de bak: het voortbestaan van de geheime dienst staat op het spel, nu de gewetenloze Raoul Silva (Javier Bardem) het computerprogramma heeft gekraakt, en lukraak identiteiten van agenten vrijgeeft.

Sam Mendes' kijk op Bond is er een vol nostalgie, en haakt in bij het 50-jarige jubileum in de filmzaal. Zelfs de originele Austin Martin DB5 komt weer van pas, met ingebouwd machinegeweer. Een soort meta-Bond dus: van de klassieke Chinese casino-scène met volwaardig en níet ironisch Martini-moment, tot de verbluffend mooi gefilmde derde retro-acte, waarin Bond zijn eigen familieverleden bezoekt, ergens op zijn familiekasteel te Schotland.

Skyfall is wonderschoon gefilmd door camera-veteraan Roger Deakins (negen Oscar-nominaties, nooit gewonnen), in kalme, serene stijl. Ook is naar Bond-begrip in gelaagd drama voorzien: in de kern draait Skyfall om de moeizame doch liefdevolle relatie tussen Bond en M, die ook voor schurk Silva ooit van grote betekenis was.

Mendes heeft laten weten in principe in te zijn voor een volgend deel. Het is te hopen dat iemand hem daar aan houdt.

Scène uit Skyfall. Beeld Francois Duhamel
Scène uit Skyfall.Beeld Francois Duhamel

Vandaag in V, de dagelijkse bijlage van de Volkskrant, een James Bond-special, met een interview met regisseur Sam Mendes, een analyse van wat een Bondliedje goed maakt en een verhaal over Christine Granville, muze van Bondschrijver Ian Fleming.

Een uitgebreide recensie van Skyfall door recensent Bor Beekman is volgende week te lezen in V.

De cover van V, vandaag. Beeld
De cover van V, vandaag.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden