Profiel

Sjuul Paradijs: Actiejournalist voor de hardwerkende Nederlander

Zijn glimlach heeft iets aandoenlijks, maar van binnen gloeit de woede. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf laat zich niet piepelen. Premier Rutte ondervond dat aan den lijve. Lees het profiel van Sjuul Paradijs door Volkskrantverslaggever Jan Tromp.

Jan Tromp
Sjuul Paradijs in 2010 Beeld ANP
Sjuul Paradijs in 2010Beeld ANP

Hoe bang zijn ze in de VVD voor De Telegraaf van Sjuul Paradijs? Het is een gespleten relatie, al jaren. Als in een heftig huwelijk kunnen ze elkaar opzoeken, innig soms, maar meestal siddert de een voor de ander, dat wil zeggen: de VVD siddert voor De Telegraaf.

Over het tere onderwerp van het rekeningrijden kwam PvdA-minister Netelenbos - in Telegraafjargon 'Tineke Tolpoort' geheten - in 2000 met een voorzichtig voorstel. Het werd besproken in het Torentje van minister-president Kok. Eigenlijk hoefde de bespreking niet, VVD-voorman Dijkstal wist zeker dat hij tegen was: 'De VVD zegt nee, want anders maakt De Telegraaf gehakt van me.'

Gered
Hans Wiegel is nog eens gered door De Telegraaf. Het was 1972, Wiegel was fractievoorzitter van de VVD, het kabinet-Biesheuvel kwam ten val. Binnen het partijbestuur van de VVD bestond veel onvrede over Wiegel. Hij zou op het onverschillige af de breuk in het kabinet maar hebben laten gebeuren. Op een maandagochtend stond parlementair redacteur Henk Jansen van De Telegraaf bij Wiegel op de stoep aan de Amsterdamse Bloemgracht, met een mededeling: let op, in de bestuursvergadering van vanavond gaan ze je wippen. Zo was Wiegel tijdig gewaarschuwd en kon hij zich wapenen.

Zo heftig als de laatste tijd was het niet eerder. Mark Rutte is zo meedogenloos afgedroogd door De Telegraaf dat hij twee weken geleden niet alleen zijn kersverse regeerprogramma moest openbreken, maar ook en vooral openlijk boete moest doen: sorry, sorry, sorry.

Het is een hard gelag voor VVD-politici om onderuit geschopt te worden door hun eigen lijfblad, althans een krant die ze tenminste aan hun kant vermoeden.

Lees verder in de Volkskrant van vandaag

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden