Sjarel Ex alleen aan de leiding bij schuldenvrij Boijmans

Sjarel Ex gaat het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen per 1 juni in zijn eentje leiden, in plaats van de huidige tweekoppige directie....

Dat meldde Ex zelf nadat het College van B en W van Rotterdam woensdag zijn benoeming bij Boijmans bekendmaakte. Ex, nu nog directeur van het Centraal Museum in Utrecht, wordt op zijn eigen verzoek zogenoemd hoofddirecteur die zowel de artistieke als financiële eindverantwoordelijkheid draagt. Daarmee komt een einde aan de tweekoppige directie van het museum. De zakelijk leider, Hugo Bongers, valt direct onder Ex. Hoe de nieuwe samenwerking zijn beslag krijgt is nog niet duidelijk. 'We maken daar pas na 1 juni werkafspraken over', aldus Ex.

Ook wordt de schuld van het museum, waaronder het miljoenentekort veroorzaakt door de fraude van twee museummedwerkers, volledig gesaneerd door de gemeente. Dat was de tweede voorwaarde van Ex die financieel met een 'schone lei' wilde beginnen. De directeur zegt dat zonder zijn benoeming de sanering toch doorgegaan zou zijn. 'Ik heb hoogstens de zaak bespoedigd.'

Ex volgt Chris Dercon op, die in mei vorig jaar directeur werd van het museum Haus der Kunst in München. Dercon werd destijds gezien als de intellectueel die populisme verre van zich hield. Ex, sinds 1988 artistiek en zakelijk directeur van het Centraal Museum, staat juist bekend om zijn populaire programmering. Hij wist grote stromen publiek naar het Centraal Museum te trekken, met een goede neus voor marketing en voor exposities die oude en moderne kunst op een aansprekende manier met elkaar combineerden.

Het is echter niet waarschijnlijk dat hij die lijn onveranderd voortzet. Ex: 'Het Centraal Museum is een cultuurhistorisch museum met onder meer een goede modecollectie en een afdeling stadsgeschiedenis, naast de diverse kunstcollecties. Dat maakt het profiel en de methodiek wezenlijk anders dan van een puur kunstmuseum als Boijmans Van Beuningen. Het gaat om het maken van goede tentoonstellingen, goede betekenisvolle aankopen, een goede omgang met de collectie en om wetenschappelijk onderzoek.'

Verscheidene van de tentoonstellingen van het Centraal Museum reisden naar het Centre Pompidou in Parijs, het Getty Museum in Los Angeles en musea in Duitsland, Japan, Engeland, Scandinavië en Zuid-Amerika.

Ex heeft naast het directeurschap van het Centraal ook de leiding over het Rietveld Schröderhuis, de Rietveldhuizen en Landhuis Oud-Amelisweerd. Hij vervulde verder diverse bestuurs- en adviesfuncties bij onder meer het Holland Festival, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het ministerie van OCW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden