Sissi en Pinda

Sissi, door: Theater Sonnevanck
Vanaf 8 jaar. (****)
14/10, Meervaart, Amsterdam
Tournee t/m 30/11
sonnevanck.nl

Pinda, door: BonteHond
Vanaf 8 jaar. (***)
18/10, Agora Theater, Lelystad
Tournee t/m 28/11
bontehond.net

Twee voorstellingen, twee meisjes, twee reacties door de omgeving.

Annette Embrechts
Scène uit Pinda. Beeld BonteHond
Scène uit Pinda.Beeld BonteHond

Zowel in Pinda (8+) van BonteHond als Sissi (8+) van Theater Sonnevanck vormt een meisje een zodanig buitenbeentje, dat het ongekende weerstand oproept. De een valt op omdat ze zwijgt, de ander omdat ze ratelt. Hun omgeving reageert totaal verschillend: de één wordt gepest, de ander begeerd.

In de nieuwe hilarische tekst van Marije Gubbels is het buitenbeentje een drukke variant op de hertogsdochter die iedereen kent als Sissi, oftewel de latere keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Gubbels neemt haar leven brutaal onder handen, vanaf het moment dat moeder Ludovica Sissi's zus Helene klaarstoomt voor een huwelijk met keizer Frans Jozef. Terwijl Sissi in baljurk op een skippybal over het podium stuitert, oefent Helene de hofdans.

Tot ieders verrassing valt Frans Jozef juist voor het meisje dat alle hofetiquette aan haar stoere laars lapt. Sissi praat als Brugman, maar ontwikkelt toch affectie voor haar Frans. De rest is bekende (film)geschiedenis. Gelukkig ontsnapt Theater Sonnevanck met deze Sissi-bewerking aan ieder cliché, juist door alle clichés vet op te blazen. Rop Verheijen speelt zowel Frans Jozef als de dwingende Ludovica. Ilse Warringa is ijzersterk als Sissi's aanstaande schoonmoeder, een machtswellustig secreet en pijnlijk lief als de vernederde Helene. Elise Schaap ruist hier onbesuisd tussendoor als de tomeloos energieke Sissi die even zo vrolijk woest uitbarst in een Nederlandse rockversie van Nena's 99 Luftballons als zich in vertwijfeling tot keizerin laat kronen. Ook de twee muzikanten, Jan en Keez Groenteman, spelen losjes mee als lakei en huisknecht. De draai op het eind gaat wat snel, maar dan ben je al lang gevallen voor dit rockend verzet tegen een sociaal keurslijf.

Ongemak

In Pinda van BonteHond roept de doodstille Jung Sun Den Hollander zo veel ongemak op bij haar wachtende horecacollega's, dat ze haar op botte manier dwingen te praten. De vernederingen worden steeds venijniger. Zelfs ober Milan Boele van Hensbroek, eerst zelf gepest en buitengesloten, laat zich verleiden mee te doen. Manon Nieuweboer en Lisa Groothof zijn tussen de champagneglazen goed op dreef als snevende serveersters. Uiteindelijk neemt de stille wraak, zonder een woord uit te brengen.

Pinda is een langere versie van de succesvolle festivalvoorstelling Yvon uit 2008. Soms merk je dat de woordeloze mimescènes een beetje zijn opgerekt. Maar het blijft een ludieke bewerking van het toneelstuk Yvonne Prinses van Bourgondië van Witold Gombrowicz. Want dat een sociaal keurslijf mensen nog steeds niet in staat stelt zichzelf te zijn, bewijzen deze twee jeugdvoorstellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden