Sint Hirsi

Het was de dag van Hirsi Ali's terugkeer in de Tweede Kamer, en de viering ervan op tv was groots....

Netwerk en NOVA spraken gisteren met voor- en tegenstanders van de methode-Hirsi Ali, maar dat leverde de bekende standpunten op. In TweeVandaag probeerde Karel van de Graaf de strijd van de Somalische heldin nog maar weer eens een beetje tot Hollandse proporties terug te brengen. Aan Cisca Dresselhuys werd de vraag gesteld of Hirsi Ali tijdens haar ballingschap bijvoorbeeld bij haar vriendin weleens had geïnformeerd naar 'de kat' of 'naar de hond van de buren'. Maar nee, dus. Net als in een eerder Hirsi-portret in KRO's Reporter moest Cisca op dit punt passen. Hirsi Ali sprak vanuit de onderduik alléén over de internationale vrouwenonderdrukking door de islam, en dat Jozias van Aartsen daar goed op moest letten. En verder hield zij volgens de hoofdredactrice van Opzij de opstandige geest scherp met 'gymnastieken'.

Altijd flauw om met het cliché van die achter zijn oren krabbende buitenlander aan te komen die voor het eerst tv kijkt in Nederland, maar voor de door Van de Graaf gezochte proporties is het misschien toch wel goed. Daar komt ie dus: hoe zou een net gearriveerde, nieuwe Somalische Nederlander dinsdag naar ons tv-nieuws hebben gekeken?

TweeVandaag breide voort aan onze wereldfaam als drugsland door haar jongste verslaggever (Van de Graaf: 'Onze medewerker Willem Jan... Bloem') op de hortensiadiefstallen uit tuinen diep in onze provincies te zetten. De politie te Heerenveen, desgevraagd: 'Hortensiaknopjes worden óf gebruikt als drugs. Óf ze worden gestolen voor het maken van bloemstukjes. Óf ze zijn om een of andere reden het voorwerp van criminele, Oost-Europese handel.' Die andere Hollandse proportie, Simon Vinkenoog, had er in elk geval nog nooit een joint van gedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.