Sing Song is hartstochtelijke liefdesbrief aan Suriname

De scènes tonen direct het verfijnde gevoel waarmee Mischa Kamp de leefwereld van haar personages vormgeeft. In vlot tempo ontvouwt het aanstekelijke Sing Song zich als een hartstochtelijke liefdesbrief aan Suriname.

Sing Song is het muzikale avontuur van de 16-jarige Jasmine die samen met gitarist Stijn naar Suriname gaat om mee te doen aan een song-contest, maar in het geheim op zoek gaat naar haar moeder. Beeld .
Sing Song is het muzikale avontuur van de 16-jarige Jasmine die samen met gitarist Stijn naar Suriname gaat om mee te doen aan een song-contest, maar in het geheim op zoek gaat naar haar moeder.Beeld .

'Ik hoop dat er op een dag een plek is voor mij', zingt Jasmine (16) tijdens de opening van Sing Song, de innemende en aanstekelijk muzikale nieuwe film van Mischa Kamp. Jasmine, gespeeld door The Voice Kids-talent Georgiefa Boomdijk (halve finale in 2014), is geboren in Suriname en verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland, waar ze woont met haar overbezorgde vader Winston. Van haar moeder heeft ze niet meer dan een oude foto, genomen in Suriname. 'Je bent het deel dat mist in mij', klinkt het in een ander liedje. Pa heeft alle schepen achter zich verbrand: zo gauw Suriname ter sprake komt, schiet hij acuut in een norse modus.

Daarom schuift Jasmine een reclamefolder van een roti-restaurant precíés zo tussen zijn post dat-ie niet te veel en niet te weinig opvalt, in de hoop haar vader een beetje te ontdooien.

's Avonds bereidt ze de boerenkool met extra veel peper, maar helpen doet het allemaal niet. De scènes tonen wel direct het verfijnde gevoel waarmee Kamp de leefwereld van haar personages vormgeeft, zoals ze dat eerder liet zien in onder meer Het paard van Sinterklaas en Jongens.

Ook in het verdere verloop van Sing Song blijkt de film ver verwijderd van de culturele stereotypen en castingclichés die dit voorjaar het komisch bedoelde Tuintje in mijn hart in een ijzeren greep hielden - een film die Suriname voornamelijk degradeert tot pointe van een foute grap.

Met gitarist Stijn wordt Jasmine uitgenodigd voor een liedjes-workshop-wedstrijd in Suriname, waar de winnaar mag optreden met Kenny B (al is meedoen uiteraard belangrijker). Terwijl haar vader gelooft dat ze op studiereis gaat naar Berlijn, beleeft Jasmine een onweerstaanbaar vrolijke aankomst in Paramaribo: haar medepassagiers zingen over hun uiteenlopende redenen om het land te bezoeken en de piloot zwaait uit zijn cockpit, op het ritme van de muziek.

Sing Song

Musical
Regie: Mischa Kamp
Met: Georgiefa Boomdijk, Floris Bosma, Maurits Delchot, Glen Faria, Kenny B
96 min., in 50 zalen.

In vlot tempo ontvouwt Sing Song zich als een hartstochtelijke liefdesbrief aan het land, waar Jasmine proeft van de lekkerste pom ooit, chillt in de Colakreek en, uiteindelijk, feest in de Palmentuin. De zoektocht naar haar moeder, die leidt naar een rivierdorpje diep in het binnenland, verloopt ondertussen rimpelloos. Over de erbarmelijke economische staat van het land nauwelijks een woord.

Liever schetst Kamp een tamelijk hilarisch onderonsje met een dame achter het loket van de burgerlijke stand in Paramaribo, waar Jasmine met die ene oude foto meer over haar moeder hoopt te weten te komen. Volkomen logisch allemaal, in Sing Song. Kamp lijkt exact te weten wat er omgaat in het hoofd van een 16-jarige - en Jasmine overbrugt de hindernissen in het leven nu eenmaal zelfverzekerd dansend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden