Sinead O'Connor: I've been saved by Jesus, so fuck you!

Sinead O'Connor was een late toevoeging aan het programma van Iceland Airwaves, een festival met 250 bands dat zich vorige week op ruim 40 podia afspeelde in Reykjavik. De Ierse zangeres trad er op in een wel erg bijzondere setting: Fríkirkjan, een piepklein kerkje. Maar het bleek een perfecte gok van de organisatie.

Redactie
null Beeld

Gek dat de Angelsaksische pers compleet afwezig was in Fríkirkjan. Muzikaal is O'Connor ook niet echt meer actueel, maar als magneet van controverse het afgelopen jaar des te meer. Zo was er een openhartige biecht in een Ierse krant over hoe moeilijk de zangeres het wel had als alleenstaande moeder, hoe ze toevlucht zocht in drank en pillen (en daardoor haar kinderen ook bijna verloor), hoe ze financieel aan de grond zit, hoe de gedachte van zelfmoord al meerdere keren in haar was opgekomen.

En niet eens zo lang geleden plaatste ze een oproep voor een bedpartner op haar site, wegens 'al zo lang zonder seks dat ik gekke dingen ga doen'. Ze was zelfs bereid tot anale seks stond er. Het was grappig bedoeld, ongetwijfeld, maar kwam eerder zielig over.

Verwachtingen: nul
O'Connor heeft grote problemen, en het was vooral het idee dat dit misschien wel eens de laatste keer zou kunnen zijn om haar in actie te zien, dat het publiek massaal toestroomde. De verwachtingen voor een goed optreden waren zoals de temperatuur buiten: rond nul.

Sinead O'Connor speelde twee uur. En het was zowaar een goed optreden. Ze had de setting mee. 'I'm going to get in so much trouble for standing here playing at the altar', grapte ze in het begin. Er zouden nog veel grapjes over de kerk volgen, maar het werd nooit somber.

Die foto van de paus
Zelfs de meest traumatische gebeurtenis in haar carrière tackelde O'Connor met de glimlach: de Bob Dylan-tribute in Madison Square Garden. Dat was een paar dagen nadat ze op de Amerikaanse tv een foto van de paus had verscheurd uit protest tegen het feit dat de kerk niks deed aan het misbruik van kinderen door priesters. O'Connor werd toen op het podium op op zo'n boegeroep onthaald, dat ze haar muzikanten vertelde te stoppen en alleen Bob Marley's 'War' begon te zingen.

Ze werd daarvoor quasi unaniem gekruisigd in de pers, afgeschilderd als een compleet doorgedraaid, onredelijk wicht. Bijna twintig jaar later heeft de geschiedenis Sinead O'Connor echter gelijk gegeven. De dag van haar optreden in Reykjavik kopten Amerikaanse newssites nog maar eens over opnieuw een bisschop die beschuldigd wordt van het verdoezelen van kindermisbruik door zijn priesters.

Cheaters
O'Connor refereerde er tijdens haar optreden naar door een anekdote te vertellen over hoe ze op tv naar de realityshow Cheaters zat te kijken (een programma waar mensen hun overspelende partners confronteren met hun ontrouw). 'Eén van de vreemdgaande mannen vergoeilijkte zijn gedrag door te roepen: I've been saved by Jesus, so fuck you!' Ik zou zo graag mijn volgende plaat 'I've been saved by Jesus, so fuck you!' willen noemen grapte O'Connor, 'but they won't let me get away with that, I'm sure. Maybe Bob Dylan can.'

O'Connor speelde overigens haar grootste hit, een pakkend 'Nothing compares to you', maar sloot zelfs dat moment af met een grapje. 'Nothing compares to you, except the banana, peeled or unpeeled, I don't care, though when they're unpeeled they can get awful messy.' Het was een knipoog naar iets wat ze op haar blog had geschreven, over bananen en masturberen, waardoor ze, u raadt het, door het slijk werd gehaald in de tabloids.

Met een 'Thank you for staying with me, because bananas are boring, you see, when you're over forty-three', sloot de zangeres haar set af. Ze kreeg een staande ovatie. Het zal haar deugd hebben gedaan.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden