Sinaasappelijs

Ik had net zakgeld en mocht de grote weg oversteken. Eigenlijk alleen over het zebrapad, maar dat deed ik onbespied maar zelden. Naar de snackbar. Die er nog steeds is en heeft al tien verschillende namen gehad.

Tallina van den Hoed
© getty Beeld
© getty

Ingrediënten

Voor 700 cc ijs:
80 gram rietsuiker
1 eidooier
350 cc zelfgeperst sinaasappelsap
sap van een halve limoen
250 cc (soja)melk
Toen ik klein was, hadden ze er friet. En snacks. En vaak iets nieuws. Een revolutionaire snackbar, dat was het. Bapao, met gekke kleine zakjes saus; pokdalig gepaneerde snacks, slush-puppies. En elke zomer nieuwe ijsjes. Toen was de introductie van een nieuw ijsje nog iets waar je echt op zat te wachten. We hadden immers nog geen kabel-tv.

Nieuwe ijsjes waren geweldig. Die moest je meteen proeven. En ze waren lekker, hoor, maar lang zo lekker niet als de reden waarom ik met mijn net gekregen zakgeld, brandend in mijn hand, stiekempjes niet over het zebrapad overstak.

Sinaasappelijs. In een plastic sinaasappel. Het was heel goedkoop, want mijn zakgeld dekte de kosten. En als je het op had, had je een plastic sinaasappel. Die je, heel achteloos en cool naar de tram kon gooien. Maar ik was niet achteloos, net zo min als dat ik cool was en ik vond de sinaasappel te mooi om 'm naar zo'n gele piepende tram te smijten. Omspoelen en bewaren. Prachtige plastic sinaasappels.

Dat ijsje verdween. Zomaar. De toko vlakbij nam het sinaasappelijsaanbod nog een tijdje over, maar dat ijs zat in een échte uitgeholde sinaasappel. Niet plastic, maar plantaardig. Als je die leeg had, was er maar een cool ding wat je daarmee kon doen. Naar de tram smijten. Dat deden we dus. Daarna verdween het ijs helemaal.

Diep je ijsmachine op uit je machines-opbergplek. Lees de gebruiksaanwijzing en kijk goed hoe lang welk deel in de diepvries moet, en hoeveel ijs je maximaal in een keer kan maken.

Roer eidooier en rietsuiker goed door elkaar, bijvoorbeeld in de blender. Voeg het sap toe, en blijf goed roeren tot de suiker wat oplost. Melk erbij, weer roeren. Zet de ijsmachine aan, giet het mengsel erin, eet rustig je avondmaaltijd op. Na ongeveer 45 minuten is het ijs - je toetje dus - klaar. Meteen opeten, dat is het allerlekkerst.

Heb je geen ijsmachine? Zet je vriezer op z'n koudst. Maak je ijsmengsel, giet het in een ruime diepvriesbak en roer om het half uur goed, zodat het ijs smeuïg blijft. Na een paar uur is het klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden