SignalementenBoeken

Simon Strauss, Maarten van Roozendaal en Botsende Beschavingen

De biografie van singer-songwriter Maarten van Roozendaal, een heruitgave van ‘Botsende beschavingen’ en de debuutroman van Simon Strauss.

Redactie

Voor de stad Kortrijk schreef Tom Lanoye ooit twee teksten, ter opsmukking van vuilniswagen en vuilniszak, die hij beide liet praten. ‘De zak spreekt’ gaat zo: ‘Kom, steek mij vol. Het kan, het mag,/ het is zelfs obligaat. Kieskeurig ben ik/ niet: ik kan tegen een geurtje en zelfs/ tegen de kleur van alles wat vergaat.// Laat mij met zorg uw vuiligheid verhullen./ Het is mijn zelfgekozen taak. Benut me dus/ en wees, voor ééns – gesteund door zelfs/ de Staat – een zakkenvuller van formaat.’ In De meeste gedichten zijn dus niet alleen alle bundels sinds In de piste (1984) opgenomen, maar ook gedichten die schuilgingen in ­toneelteksten en verspreid werk.

Tom Lanoye, Prometheus, € 19,99 Beeld
Tom Lanoye, Prometheus, € 19,99

Een jonge man is bang dat de tijd zal ­verstrijken zonder dat hij heeft gemerkt volwassen te zijn geworden. ‘Zonder ­irritatie, zonder eindexamen gewoon door­gegleden naar de dertig.’ Terwijl hij steeds verder omhoog wil. Een onbekende sluit een pact met hem: steeds om zeven uur ’s avonds zou die zich bij hem melden en op strooptocht door de stad sturen. Telkens ­ontmoet hij dan een van de hoofdzonden. ­Zeven nachten, vertaald door Marcel Misset, is de debuutroman van Simon Strauss (1988), de zoon van de vermaarde (toneel-)schrijver Botho Strauss.

Simon Strauss, Nieuw Amsterdam, € 15,- Beeld
Simon Strauss, Nieuw Amsterdam, € 15,-

Vijftig jaar hebben ze elkaar niet gezien, maar als moeder Alma (die Auschwitz overleefde) op sterven ligt, besluit ­stiefdochter Charlie haar op te zoeken. De oude vrouw begroet haar met: ‘Charlène! Wat ben je oud geworden.’ Ze praat nog steeds als prinses Beatrix, bedenkt Charlène, en ook: ‘Zij is de ­reden waarom ik mij sinds de dag dat ik De ­Elzenhoeve verliet en naar Amsterdam vertrok Charlie laat noemen.’ Maar de toenadering volgt, doordat Alma over de oorlog gaat ­vertellen, in de roman De experimenten van Marion Pauw.

Marion Pauw, Lebowski, € 21,99 Beeld
Marion Pauw, Lebowski, € 21,99

Een jonge Amerikaan gaat in 2005 als verpleegkundige naar Irak en komt getraumatiseerd en verslaafd terug, in Cherry van Nico Walker, die nog 2 jaar in de gevangenis zit vanwege een bankoverval. Vertaald door Joris Vermeulen.

Nico Walker, De Bezige Bij, € 19,99 Beeld
Nico Walker, De Bezige Bij, € 19,99

Een ‘kunstenaar onder de theologen’, werd hij genoemd: Kornelis Heiko Miskotte (1894-1976), de rusteloze denker en literator die tot de voormannen van het Nederlandse protestantisme wordt gerekend. Miskotte deed alles in het groot: naast zijn omvangrijke theologische hoofdwerken vond hij tijd voor een 15 duizend pagina’s beslaand particulier dagboek. Bij uitgeverij Kok verschijnt daaruit nu het 960 pagina’s tellende Uit de dagboeken 1938-1940, dat onder veel meer getuigt van Miskottes afschuw van het nazisme. 24 november 1938: ‘Hartverscheurende taferelen aan de grens. Joodse mensen, ontsnapt uit een concentratiekamp, worden teruggezonden naar de laatste Duitse trein die binnenkomt.’ 24 december: ‘Tegen deze misdadigersplannen onder het masker overheid, past ongehoord-consequent verzet.’

K.H. Miskotte, Kok, € 49,99 Beeld
K.H. Miskotte, Kok, € 49,99

Veel popzangers verdraaien vaak hun stem. Waarom eigenlijk?’ Die nuchtere vraag typeert Maarten van Roozendaal, de in 2013 overleden singer-songwriter die zo’n twintig jaar lang indruk maakte met liedjes als Red mij niet en Mooi. Hij werd regelmatig vergeleken met grootheden als Jacques Brel, Ramses Shaffy en Tom Waits. Van de laatste was hij fan, maar, nog zo’n kenmerkend citaat, ‘hij is later een beetje stoer gaan doen. Misschien bang als mietje over te komen’. Docent en freelancejournalist Patrick van den Hanenberg verzamelde dit soort uitspraken voor de biografie Het leven heeft geen zin, maar ik wel – een gedetailleerd boek, eindigend bij Van Roozendaals voortijdige dood op 51-jarige leeftijd.

Patrick van den Hanenberg, Nijgh &Van Ditmar, € 25 Beeld
Patrick van den Hanenberg, Nijgh &Van Ditmar, € 25

Hoe blij zou Harvard-professor Samuel Huntington met Donald Trump zijn geweest? De vraag komt op, nu uitgeverij Hollands Diep met een heruitgave komt van Botsende Beschavingen, ruim twintig jaar na het verschijnen van dit baanbrekende boek. De inmiddels overleden Huntington zag westerse bemoeienis met de rest van de wereld als een gevaarlijke bron van instabiliteit en een voorbode van mondiale conflicten; de terugtrekkende beweging van Trump uit allerlei ­allianties en akkoorden zou hem wel zijn bevallen. Maar Huntington waarschuwde ook voor een nationalistische backlash in westerse landen, omdat dan hun verdere politieke, economische en militaire integratie zou spaak lopen. Zo bezien kan Trump moeilijk een held voor hem zijn geworden. Hoe dan ook, Huntingtons boek ‘zou tot de geestelijke bagage van ieder ontwikkeld mens moeten behoren’, stelt Andreas Kinneging in de inleiding.

Samuel Huntington, Hollands Diep, € 33,98 Beeld
Samuel Huntington, Hollands Diep, € 33,98
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden