Silicon Valley: nerderig, maar herkenbaar drama

Het is bijna een stoomcursus start-up, de realistische satire Silicon Valley. Maandag begint in Nederland op HBO het tweede seizoen.

De vijf hoofdrolspelers van de serie Silicon Valley.Beeld HBO nederland

Ga er maar aan staan. Programmeur Richard Hendricks, bedenker van een geniaal algoritme om bestanden te comprimeren, kan kiezen tussen een bedrag van 10 miljoen dollar zo in de hand of een bedrag van twee ton waarmee hij zijn eigen potentiële miljardenbedrijf kan beginnen. Het is een keuze waar je zomaar tegenaan kunt lopen, als nerd in Silicon Valley. En dus ook als nerd in de tv-serie Silicon Valley, waarvan maandag in Nederland bij de digitale betaalzender HBO het tweede seizoen begint. De dvd-box van het eerste seizoen is sinds vorige week verkrijgbaar.

Hendricks, de stuntelende held uit de serie, krijgt een paniekaanval en belandt bij de dokter. Die vertelt hem joviaal het verhaal van een eerdere lot-genoot met hetzelfde dilemma, die zich een paar weken na zijn besluit door het hoofd schoot. 'Hij had voor het geld gekozen', zegt de dokter. 'Of voor zijn eigen bedrijf? Of toch voor het geld? Ik weet het niet meer. Hm, in elk geval nam hij de verkeerde beslissing.' Waarna de dokter een app bij Hendricks pitcht die hem zou kunnen helpen bij zijn paniekaanvallen. Dan moet hij er wel in investeren.

Silicon Valley is in de eerste plaats satire. Het verhaal draait om een handvol jongens in een huis in Palo Alto, het centrum van het digitale technologieparadijs in Californië, die het willen gaan maken in de nieuwe wereld. Het is bij vlagen vette satire: een van de huisgenoten, Big Head, bouwt een app die Nip Alert heet en met knipperende stipjes laat zien of er vrouwen met harde tepels in de buurt zijn. Hier is de hand van bedenker Mike Judge te zien, groot geworden met de tekenfilmpubers Beavis en Butthead.

Dode acteur verdwijnt

Christopher Evan Welch, de acteur die in Silicon Valley durfkapitalist Peter Gregory speelt, stierf tijdens de opnamen van het eerste seizoen aan longkanker. Na de vijfde aflevering was hij niet meer in beeld, maar hij werd nog niet uit de serie geschreven. In het tweede seizoen zal hij wel verdwijnen, heeft maker Mike Judge aangekondigd, waarschijnlijk 'op een komische manier'. De familie van Welch moest volgens Judge lachen om de suggesties die er voor zijn verdwijning werden gedaan.

Nerderige grapjes

Maar Mike Judge is ook de man die in de jaren tachtig kort in Silicon Valley werkte en genoeg ervaringsdeskundigen bij het script betrok om ook scherpe satire te kunnen maken. De overmoed waarmee techies de wereld pretenderen te verbeteren, is een fijne running gag, die in allerlei gedaanten terugkomt. 'Ja, we verstoren de markt en verdienen veel geld', zegt een verse miljonair-programmeur tijdens een feestje in zijn nieuwe villa, 'maar we maken de wereld ook beter met onze elegante hiërarchieën voor maximaal codegebruik!'

Toegegeven: het zijn enigszins nerderige grapjes. Maar juist dat toont de emancipatie van de nerd: die geniet inmiddels zo'n status dat zijn referentiekader als uitgangspunt wordt genomen voor een op een breed publiek gerichte serie.

In de Verenigde Staten is Silicon Valley wel vergeleken met Entourage, een serie van tien jaar geleden waarin een beginnend acteur zijn eerste (mis)stappen zet in Hollywood. Ook dat draaide om een vriendengroepje dat zich de mores van een exotische subcultuur eigen probeerde te maken. Silicon Valley, met zijn rare types en grote geld, is inmiddels net zo fascinerend als de celebritywereld van het witte doek.

En ja, het is satire, maar zo realistisch dat veel geloofwaardig wordt. 'Als iemand het beeld stilzet, moet elk shot gewoon kloppen', zei een van de producenten in een interview met The Hollywood Reporter. Dus staat er echte programmeertaal op de beeldschermen, staan er echte managementtermen op de post-it stickers en gaan de jongens naar een Tech Crunch-conferentie om geld op te halen. Het start-upbedrijf van Hendricks, Pied Piper, draait om een manier om bestanden te comprimeren, waarbij de fictieve Weissman-score een sleutelrol speelt, bedacht door de echt bestaande Stanford-professor Weissman. Gooli, het bedrijf dat de code van Pied Piper probeert na te maken, lijkt met zijn hippe campus en fietsvergaderingen verdacht veel op Google. En de enigszins autistische durfinvesteerder Peter Gregory heeft trekjes van de echt bestaande Peter Thiel - inclusief zijn afkeer van universitaire studies en zijn voorliefde voor libertarische eilanden in de oceaan.

Beeld HBO

Allemaal amateurs

Juist door dat realisme is de serie voor de oplettende kijker soms bijna een start-up-stoomcursus. Luister wat Gavin Belson, innovatiebaas van Gooli, te zeggen heeft over het geniale algoritme dat Hendricks zelf eigenlijk wil gebruiken voor een sullige zoekmachine voor liedjesschrijvers: 'Die jongens zijn allemaal zo. Ze richten zich op consumenten. Als ze zich op de zakelijke markt zouden richten, waren de toepassingen eindeloos.' Een wijze les voor wie echt rijk wil worden.

De hoofdpersonen zijn stereotypen. Een verlegen stotteraar, een anarchistische cyberpunk, een Pakistaanse maagd, een Californische hippie - ze doen geen recht aan het echte Silicon Valley. Maar toch krijgen deze jongens meer diepte dan de bordkartonnen nerds van bijvoorbeeld The Big Bang Theory. Ze nemen besluiten, ontslaan vrienden, bedenken ideeën en koesteren gevoelens, al is het maar de liefde voor de prachtige programmeerregels van een ander. Silicon Valley is dan ook meer dan een sitcom: er zit drama in, drama waardoor je soms zelfs meeleeft met die jongens en hun avontuur, dat na de eerste acht afleveringen eindigt met een schutterige presentatie op een belangrijk technologiecongres.

Dat drama, hoe specifiek ook, is toch heel herkenbaar. Uiteindelijk zijn we allemaal amateurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden