BoekenOmslag

Sigurdardóttirs omslag van Vortex past in de curieuze traditie van schending en heling

Ook een gat past in een traditie van boekomslagen.

Erik van den Berg
De omslag van Vortex van Yrsa Sigurdardóttir. Beeld
De omslag van Vortex van Yrsa Sigurdardóttir.

Slopen, scheuren, snijden en kapotmaken – het zijn driften waaraan ook nette vormgevers niet altijd weerstand kunnen bieden. Soms verhult de agressie zich in een discreet trompe-l’oeil, maar het kan ook botter en brutaler. Voorbeelden van het eerste: de keurige nep-scheur in het omslag van Donna Tartts Het puttertje (2013) of de even keurig gemanicuurde hand op de jubileum­editie van Truman Capotes Breakfast at Tiffany’s (2008).

Snoeihard is het kogelgat op de Penguin-editie van Naomi Kleins The Shock Doctrine (2008, met aanbeveling van John le Carré: ‘Scary as Hell’) en de ijselijke kerf op de futuristische roman In/tweeën (oorspronkelijk In/Half), het met de EU Literatuurprijs 2016 bekroonde debuut van Jasmin B. Frelih.

Een kerf is een kerf, eenmalig en explosief als een krachtterm – en toch past de insnede op In/tweeën in een heuse artistieke traditie: die van het spatialisme van Lucio Fontana. De invloedrijke Italiaans-­Argentijnse kunstenaar zette het mes in zijn doeken en beschouwde de ontstane scheuren en spleten als ontsnappingen aan het platte vlak (zie zijn Concetto spaziale, Attese uit 1959 in het Amsterdamse Stedelijk Museum).

De omslag van DNA van Yrsa Sigurdardóttir. Beeld
De omslag van DNA van Yrsa Sigurdardóttir.

Ook Leendert Stofbergen knoopte bewust of onbewust aan bij Fontana’s voorbeeld, met zijn toegetakelde omslag voor Agressie bij de mens (Boom, 1969) van Anthony Storr. De derde druk kreeg een opvallende aanpassing, met een pleistertje dat de aangerichte schade moet goedmaken.

Dat curieuze koppel van schending en heling vindt nu navolging op de IJslandse thrillers van Yrsa Sigurdardóttir, in omgekeerde volgorde: eerst de hansaplast van DNA, het letsel van Vortex volgt in mei.

Yrsa Sigurdardóttir: DNA

Ontwerp Bij Barbara

Cargo; € 17,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden