Signalementen Boeken

Signalementen: Yanis Varoufakis, Stine Jensen en verhalen van Leonid Dobytsjin

De afrekening van de Griekse econoom Varoufakis met Amerika, Stine Jensen over liefde,verhalen van Leonid Dobytsjin en andere net verschenen titels.

David Garnett Cossee, € 19,99 Beeld rv

Een vrouw die in een vos verandert, was het opzienbarende thema van de roman Vrouw of vos van de excentrieke ­David Garnett (bijgenaamd Bunny, omdat hij als kind een mantel van konijnenbont droeg), voor het eerst verschenen in 1922, en vorig jaar in de Nederlandse vertaling. In zijn tweede roman, uit 1924, eveneens geïllustreerd met houtsneden van Garnetts toenmalige echtgenote Rachel Marshall, besluit een man zich in de dierentuin van Londen op te laten sluiten, in een eigen kooi, want die diersoort ontbrak daar nog. Een man in de dierentuin werd vertaald door Irwan Droog. die ook het nawoord verzorgde.

Leonid Dobytsjin Douane, € 18,- Beeld rv

Een kort verhaal van Leonid Dobytsjin (1894-1936) heet ‘Timofejev’, en gaat over de gelijknamige jongeman die gezakt is voor zijn examen en de hele dag thuis in zijn bed blijft liggen. In de avond neemt hij plaats op een traptrede achter zijn huis, waar ook de hospita roerloos naar de rode maan zit te kijken. Ver, heel ver, fluit een locomotief. De hospita slaakt een zucht en fluistert: ‘de Finse.’ ‘Wat Finse’, vraagt Timofejev fluisterend. ‘Het Finse spoor.’ En weer zwegen ze lange tijd. Met deze weemoedige schets begint De thee, met korte verhalen die door Arie van der Ent werden vertaald. Vier jaar geleden verscheen al diens vertaling van de novelle De stad N van ­Dobytsjin, die in 1936 zelfmoord pleegde door de rivier de Neva in te lopen en niet meer boven water te komen.

Revka Bijl Nieuw Amsterdam, € 19,99 Beeld rv

Drie jaar geleden is Veda Muller afgestudeerd in algemene cultuurwetenschappen, maar ze zoekt naar werk en haar studieschuld is intussen rustig aan het groeien. ‘Mijn zoektermen op de banensites zijn het laatste jaar enorm uitgebreid. Zelfs de sector maakt me steeds minder uit. Ik vraag me af of er nog wel een baan voor me over is’, vraagt Veda zich af aan het begin van de roman Gapen onder water, en als ze navraag doet bij haar oud-studiegenoten, blijken die even ­onsuccesvol te zijn, ‘we staan onder aan de voedselketen, moeten luisteren naar mensen die e-mails sturen met spelfouten erin’. Debutant Revka Bijl (1986) studeerde journalistiek en filmwetenschappen.

Yanis Varoufakis De Geus, € 22,50 Beeld rv

De minotaurus, met het lichaam van een man en de kop van een stier, vrat in de Griekse oudheid onschuldige jongens en meisjes op – voor de Griekse econoom Yanis Varoufakis is hij daarom de perfecte metafoor voor het economische gedrag van de Verenigde Staten. Het hoeft geen betoog dat Griekenland staat voor de onschuld. De man die in het halve jaar dat hij minister van ­Financiën van zijn land was, wist uit te groeien tot de meest gehate Griek in Europese finan­ciële kringen (hij verzette zich tegen de Europese oplossing voor de eurocrisis) bindt in De mondiale minotaurus de strijd aan met de VS (ironisch genoeg wel het land waar hij met zijn vrouw inmiddels is terechtgekomen). Nogmaals raadt hij zijn landgenoten aan ‘nee’ te bijven zeggen tegen ‘dwaas beleid’ dat de Griekse depressie verdiept. Bepaald niet verrassend uit de mond van Varoufakis, maar zijn analyse van de Amerikaanse rol in de wereldeconomie, beginnend bij de grote beurscrash van 1929, blijft lezenswaardig.

Femke Knoop Verloren, € 25,- Beeld rv

Hirsch & Cie Amsterdam – Haute Couture op het Leidseplein van historicus Femke Knoop is het tweede boek dat in drie maanden tijd over het roemruchte Amsterdamse modepaleis verschijnt, na Het verleden ruist voorbij van Ivo Weyel. Hirsch & Cie Amsterdam is prachtig vormgegeven: gebonden, met gepreegd gouden logo op de stoffen kaft en een okergeel leeslint. Het staat bomvol foto’s en tekeningen van het interieur, de werknemers en de kleding – tot in detail. Qua details zit het in de tekst ook wel snor. Iets té snor eigenlijk, het verhaal verdrinkt in de voetnoten, bijzinnen, uitleg en verantwoording. Het leest als een afstudeeronderzoek, en dat is het ook. Althans: een voortzetting van het onderzoek naar Hirsch dat Knoop tijdens haar masterstudie deed. Wie het naadje van de ­designerkous wil weten over Hirsch: lees en ­bestudeer dit boek. Wie meer houdt van sfeer en schwung: kijk de plaatjes en lees het boek van Weyel.

Stine Jensen CPNB, € 3,75 Beeld rv

Liefde is een voortdurende handel in aandacht, schrijft Stine Jensen in Eerste liefde: ‘Het is een eis en een opdracht. Gij zult mij aandacht geven. Volle, exclusieve aandacht. In het begin gaat dat vanzelf, alles wat de ander doet is interessant.’ Eerste liefde is het essay van de Maand van de Spiritualiteit die dit weekeinde begint en die, volgens organisator CPNB, aansluit bij de groeiende behoefte aan inspiratie en zingeving in de samenleving. Thema van de maand is ‘met aandacht’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden