NieuwsShortlist Boekenbon Literatuurprijs

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs met onder anderen Charlotte Van den Broeck en Oek de Jong

Pastorale van Stephan Enter, Zwarte schuur van Oek de Jong, Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2020. De voormalige AKO Literatuurprijs (daarna ECI Literatuurprijs en vorig jaar nog BookSpot Literatuurprijs) wordt uitgereikt op 12 november.

Proxy_Bo Proxy_van Houwelingen
Genomineerde boeken. Beeld
Genomineerde boeken.

Ter bevordering van de Nederlandse letterkunde bekroont de Boekenbon Literatuurprijs het beste Nederlandstalige literaire boek, dit jaar onder voorzitterschap van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Er wordt geen onderscheid tussen fictie en non-fictie gemaakt. Dinsdag werd de shortlist van de prijs bekendgemaakt.

Koen Sels schreef met Gloria een autobiografisch ‘relaas’ over het vaderschap en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck bevat beschouwingen en vertellingen over tragische architecten. Twee van de drie romans werden eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Pastorale van Stephan Enter stond op de longlist en Zwarte Schuur van Oek de Jong was één van de zes boeken op de shortlist. Amen van Marcel Möring is de dark horse onder de genomineerden: de roman werd vorig jaar niet overal even enthousiast ontvangen.

De onafhankelijke, vijfkoppige jury – bestaande uit beroepslezers, recensenten en boekverkopers – zal bepalen wie de prijs uitgereikt krijgt. Van de winnende schrijver wordt verwacht dat hij of zij het prijzengeld van 50.000 euro gebruikt om ‘ongestoord te werken aan een volgend boek’.

Opmerkelijk is dat de afgelopen jaren de prijs telkens door een mannelijke schrijver werd gewonnen. Vorig jaar was dat Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar (beste fictieboek) en Sjeng Scheijen met De avant-gardisten (beste non-fictieboek). Daarvoor vielen respectievelijk Tommy Wieringa, Koen Peeters, Martin Michael Driessen, Jeroen Brouwers en Stefan Hertmans in de prijzen. De laatste vrouw die de prijs won was Joke van Leeuwen met Feest van het begin, in 2013.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden